Старозагорски лекари спасиха живота на 5-годишно момченце с прерязана ръка

1303
Лекарите Антон Елкин и Павел Атанасов при изпращането на малкия Георги след първоначалния възстановителен период от операцията

Екип от над 10 лекари с различни специалности от частната болница „Тракия“ и държавната УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ върнаха живота на 5-годишно момченце от Казанлък, което постъпило по спешност с буквално прерязана ръка.

Инцидентът е станал вечерта на 6 юни, докато хлапето и сестричката му играели в къщи и по невнимание счупили холната врата. Парче стъкло пронизало дясната ръка на момчето, предизвиквайки разкъсвания на основни връзки в областта на дланта и пръстите.

Детето е било прието по спешност в болница „Тракия“ с голяма кръвозагуба, за минути е бил събран екип от съдови специалисти и неврохирурзи, които в продължение на 5 часа направили чудото – пациентът да напусне болницата на 11 юни при 95-процентови възстановени двигателни способности и очаквания ръката да се ползва съвсем нормално до няколко месеца.

„Имаше опасност детето да загуби не само ръката си, но и живота си, тъй като напълно беше прерязана една от основните артерии на ръката в областта на китката и дланта – артерия улнарис, както и един от важните нерви – улнарния нерв. Прерязани бяха и сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-и пръст“, обясни д-р Павел Атанасов. При оперативната намеса е ползван микроскоп, тъй като срязаните структури са били съвсем миниатюрни, коментира колегата му д-р Антон Елкин.

„Малкият пациент има много добър отговор по отношение на възстановените нервни структури като флексия, екстензия и ротация на засегнатите пръсти. Те имат нормална чувствителност, единствено в палеца детето все още чувства леко изтръпване, което се очаква скоро да отшуми“, обясни д-р Атанасов.

Прогнозите са, че детето ще възстанови ръката си на 100%.

Петър ХРИСТОВ