Старозагорски гинеколози изродиха родилка с бърз положителен тест за коронавирус

68
Участничка в операцията на бременната със съмнения за коронавирусна инфекция качи в личния си профил снимка на част от екипа, като написа: "Един пореден интересен Петък. Цезарово сечение по време на пандемия с COVID-19. Деца се раждат и по време на пандемия!"

Положителен бърз тест за коронавирус, направен на родилка, изправи на нокти медиците от АГ клиниката на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, които трябвало да направят късно вечерта в петък Цезарово сечение на постъпила по спешност родилка.

Екипът е действал в екстремални условия при взети всички най-строги мерки. Детето – момиченце с тегло под 2 кг, е извадено живо, но недоносено и е поставено под наблюдение. Минути след финала на интервенцията е излязъл резултатът от направения впоследствие PCR тест, който се оказал отрицателен, уточни ръководителят на Клиниката по неонатология по повод многобройните разнопосочни коментари в социалните мрежи. Родилката е също под наблюдение заради признаци за вирусна инфекция, която обаче не била свързана с COVID-19.

Участвалата в оперативната интервенция д-р Снежана Узунова обясни, че при хоспитализация на бременни задължително се прави бърз тест, в конкретния случай Ig M (+) и Ig G (+).

„Тези резултати изискват PCR тест, който излиза след 6-7 часа. Изчакването му поставяше в риск живота на бебето. Трябваше да оперираме, спазвайки протокола за Covid (+) пациент. И това можеше да е така. За радост на всички този път не беше!“

Христо ПЕТРОВ