Старозагорски възпитаник е назначен за зам.-министър на МЗХГ

162
Д-р Янко Иванов

Премиерът Бойко Борисов назначи вчера ветеринарния лекар Янко Иванов за зам.-министър на земеделието, храните и горите. Той зае поста на освободения на 18 юли по време на животновъдните протести Цветан Димитров.

Д-р Янко Иванов е завършил Ветеринарно-медицинския факултет на Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина – Стара Загора, който понастоящем е в структурата на Тракийския университет. Работил е като доцент и директор в Централния научноизследователски ветеринарно-медицински институт в София. Бил е последователно зам.-генерален директор и генерален директор на Националната ветеринарно-медицинска служба към Министерството на земеделието, а по-късно става и регионален координатор за Балканите по проект за „Предотвратяване на пандемията от птичи грип“, финансиран от ФАО към ООН. Член е на Научната група към ЕК за борба с шапа и зам.-председател на Изпълнителния комитет на групата. Работил е в продължение на 10 години като ръководител на различни проекти, финансирани от ЕС за борба с болестите по животните в Сърбия, Турция, Косово и др. държави. От началото на юли т.г. е бил съветник в кабинета на министъра на земеделието, храните и горите.

Д-р Янко Иванов е единственият профилиран специалист в настоящото ръководство на МЗХГ. Данните в сайта на министерството сочат, че министър Румен Порожанов е възпитаник на УНСС с две магистърски степени: „Агробизнес, икономика и мениджмънт“ и „Отбранителна индустрия, икономика на мениджмънт“. В биографичните данни на единия от заместниците му – Лозана Василева, е записано, че е защитила докторска степен по „Аграрна икономика“ в УНСС, а другият зам.-министър Атанас Добрев е завършил Великотърновския университет със специалност „Стопанско управление“.

За последно кадър на ВИЗВМ – Стара Загора, заемаше министерски пост в служебния кабинет на Марин Райков – проф. Иван Станков, който преди това беше ректор на Тракийския университет.

Йовка НИКОЛОВА