Старозагорски архитект-пътешественик нареди 30 шаржа с 330 образа

105
Арх. Петър Бакърджиев с най-новия си шарж на генерал Венцеслав Мутафчийски

Изложба с 30 шаржа под надслов „Усмихни се!“ подреди в старозагорска пицария авторът на 9 книги с пътеписи по света арх. Петър Бакърджиев.

Навършилият наскоро 73 години урбанист признава, че по първоначалните му планове точно в този сезон е трябвало да бъде с верния си приятел д-р Борис Милев някъде около Екватора, току по средата на замисленото от много време пълно околосветско пътуване с кораб, самолет, автобус и пеша.

„Моето детство. Заплес“ е събрал любими герои от преди 60 и малко отгоре години

Уви, световната пандемия от COVID-19 объркала тотално намеренията им и изведнъж се оказал със „спусната котва“ в родната си Стара Загора. За да не стои „с празни ръце“, арх. Бакърджиев залегнал над текст за нова, десета, книга, в която възнамерявал да „презареди“ впечатленията от предходни пътувания в екзотични страни и местенца, но някак неусетно решил да покаже поне част от шаржовата си колекция. Признава, че тя е далеч непълна – защото от рисуваните още в ученически години не е останало нищо. Не е броил нарисуваните образи, със сигурност само в трите, измислени от синовете му, игри на карти са запечатани поне 300 физиономии на любими герои от книги и филми.

Някогашният кмет на Стара Загора, професорът-генетик и бивш посланик в Израел проф. Цанко Яблански, с любимия му тромпет
. Актьорът-легенда Васил Михайлов

Подбрал е само 30, като най-старият е от средата на 70-те години на миналия ХХ век, а най-новият е с физиономията на „ковид-повелителя“, хирурга-генерал Венцеслав Мутафчийски, като е добавил стихче от любима песен на Булат Окуджава.

Редом с него е филмовата легенда и близък приятел Васил Михайлов, а на съседната стена е закачил проекта си за грамофонна плоча на испанска рок банда. В изложбата е включил и двама от бившите кметове на Стара Загора: професорите Цанко Яблански и Светлин Танчев.

С автошаржа-плакат пред пицарията-изложбена зала

Арх. Петър Бакърджиев посвещава изложбата си на всички мечтатели от неговото поколение, но и на младите, с една надежда, че въпреки задължителните предпазни маски и PCR тестове за коронавируса ще успеят да видят с очите недовидяното от него.

Христо ХРИСТОВ