Старозагорският съд ще заседава два дни по дело за убийство на майка

102

В два последователни дни (на 12 и 13 септември) ще заседава състав на Окръжен съд – Стара Загора, по дело за смъртта на 72-годишна жена, починала в резултат на жесток побой, нанесен от сина й.

Казусът е от 8 април 2021 година след получен на телефон 112 сигнал от Спешното приемно отделение на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, за докарана по спешност жестоко пребита възрастна жена.

Въпреки предприетите няколко животоспасяващи операции смазаната от бой с ритници и юмруци Парашкева Недялкова издъхнала на 22 април, ден по-късно първоначалното обвинение срещу извършителя Георги В. Георгиев (нанасяне на тежка телесна повреда) е преобразувано в причиняване на смърт. При доказване на обвинението биячът може да получи и доживотна присъда без право на замяна.

В хода на досъдебното производство и при два опита да бъде пуснат от ареста с по-лека мярка за неотклонение Георгиев направи опити да прехвърли вината за смъртта на родителката си на сестра си и баща си, който е инвалид и по принуда станал свидетел на побоя. Запознати с подробностите разказват, че мъжът системно биел родителите си, дори имало наложени на три пъти ограничителни заповеди да не доближава семейното жилище, но той така и не се съобразил с тях. След поредно нарушение дори прекарал няколко месеца и в затвора, но това още повече го озлобило.

Поредната жалба на Георгиев пред Пловдивския апелативен съд за промяна на мярката му за неотклонение в началото на 2022 г. не беше уважена. В хода на разпоредителното заседание в края на юли беше взето решение делото да се гледа по общия ред с разпит на всички свидетели и назначените вещи лица.

Христо ДИМИТРОВ