Старозагорският съд отказа свобода за руския професор Сергей Зоненко и семейството му

274
Професор Сергей Зоненко и синът му Вениамин бяха върнати обратно в килиите на следствения арест

Няма данни и обстоятелства за пускането на руския гражданин проф. Сергей Зоненко на свобода и замяна на мярката му за неотклонение „задържане под стража“ с по-лека, реши състав на Окръжен съд – Стара Загора. Същото бе казано и за съпругата на учения-оръжейник, литовската гражданка Олга Гельдке и сина им, професионалния тенисист Вениамин Зоненко.

Чужденците, които години наред наред са работели по трудови договори с казанлъшката оръжейница „Арсенал“, бяха арестувани при спецакция на МВР и ДАНС на ГКПП Кулата на 3 октомври, тогава от автомобилите им бяха иззети веществени доказателства за евентуален технически шпионаж.

Защитникът на семейството настоя за по-лека мярка, като се аргументира с влошеното здравословно състояние на 60-годишния учен, както и с липсата на дори косвени данни за кражба на технология от негова страна във времето, когато е бил назначен за ръководител на направление „Комулативни боеприпаси“ в оръжейното дружество. Самият проф. Зоненко се оплака от лошото състояние на ареста, който е на територията на Старозагорския затвор. Той е категоричен, че до компютъра му достъп е имал всеки един от служителите, през времето, в което до 17 септември т.г. е бил в неплатен отпуск.

На заседание, което премина при закрити за медиите врати, присъства представител на посолството на Руската федерация у нас.

Съпругата на учения, литовската гражданка Олга Гельдке

В съдебните кулоари стана ясно, че двама са наблюдаващите досъдебното производство прокурори от Старозагорската окръжна прокуратура. До сега са били разпитани над 10 души свидетели, предстояло назначаването на няколко съдебно-технически експертизи. Адвокатът на Зоненкови е категоричен, че ще обжалва решението пред Пловдивския апелативен съд в началото на следващата седмица. Осеммесечен е срокът по принцип, по който могат да бъдат зад решетките задържаните по този тип дела, срокът обаче може да бъде увеличен.

Първоначалното досъдебно производство бе образувано от Районна прокуратура – Казанлък, по членове 119 и 233 от НК, още същия ден обаче бе прехвърлено към Окръжната прокуратура в Стара Загора, която образува и досъдебно за „теч на информация“ и започна разпити на служители от МВР и ДАНС. Професор Сергей Зоненко има множество научни разработки, в това число и в областта на комулативните снаряди. В България той е от 8 години, преди това е работел за световноизвестна руска фирма за производство на съвременни боеприпаси. Дисертационният му труд е бил посветен на безопасността на ядрените реактори.

Христо ХРИСТОВ