Старозагорският депутат Кръстина Таскова: Опасността от COVID-19 бе подценена

128
Кръстина Таскова

„Българските институции подцениха опасността от разпространението на коронавируса. Независимо от това ситуацията изисква всеки от нас да прояви висока дисциплина и да се опитаме да ограничим щети“. Това заяви за „Старозагорски новини“ народният представител от „Воля“ Кръстина Таскова. Преди три седмици старозагорският депутат инициира спешното изслушване в парламента на министрите на здравеопазването и вътрешните работи Кирил Ананиев и Младен Маринов за мерките, които държавата предприема с цел недопускане на появата и разпространението на коронавируса у нас, заради съмнения за заразен с коронавирус украински гражданин, завърнал се в Стара Загора от Китай. Още тогава от здравното ведомство оповестиха, че медицинските специалисти и болниците в България разполагат с необходимите предпазни материали. Според Кръстина Таскова обаче от днешна гледна точка думите на Кирил Ананиев се оказват подвеждащи. „Явно не бяха взети своевременно мерките, за които бе декларирано, че се предприемат. Още тогава министрите обявиха, че има план, по който работят, но днес е ясно, че за този нов вирус не са готови нито българските специалисти и институции, нито европейските и световните. Имахме уверение, че предпазните средства за медицинските специалисти и болниците са подсигурени, но днес виждаме, че това не е така. Излиза така, че Ананиев е подвел парламента и българското общество, когато обяви, че предпазни средства има достатъчно за целия медицински персонал, както и че те навременно, още преди 19 февруари, са получили инструкции как да действат. Това очевидно не е било изпълнено“, посочи Таскова.

Тя определи като закъсняла срещата между министър-председателя Бойко Борисов и представители на български фирми, които стартираха производството на предпазни облекла и маски. Тя посочи, че подобни действия е било необходимо да бъдат предприети далеч по-рано, а не да бъде чакано констатирането на COVID-19 у нас. „Когато на 19 февруари повдигнах въпросите за готовността на страната ни, целта ми бе подобни срещи да бъдат организирани още тогава, за да не се изпада в ситуация като настоящата, при която заболяването е установено и едва тогава разбираме, че лекари и болници не разполагат дори с предпазни средства като маски и костюми. Исках с въпросите си да заостря вниманието на управляващите към евентуалните пропуски. За съжаление, моите питания се оказаха навременни, но мерките закъсняха“, отбеляза още Таскова. Според нея логичният въпрос при разпространението на вируса по света е дали българската здравна система е в състояние да издържи на това предизвикателство.

Кръстина Таскова, която е и член на Парламентарната комисия по здравеопазване, напомни, че рискът е сериозен и пред социалната система. „Отговорното поведение предполагаше още в средата на месец февруари да бъде обяснено на обществото, че това е нова и за момента неизяснена заплаха. Трябваше да се разбере, че държавните институции ще разработят внимателно всички възможни стъпки на действие. Вместо това, напълно ненужно, д-р Даниела Дариткова обяви от парламентарната трибуна, че здравната сигурност на България е гарантирана. Подобни гръмки позиции не бяха нужни. Днес виждам непрестанни призиви да не изпадаме в паника, но те звучат неубедително, когато на този фон се съобщава, че между 40% и 70% ще се заразят. Няма как да не се притесняваме. Вече сме в сложна ситуация и това е изпитание, на което всеки един от нас трябва да отговори с нужната дисциплина. Каквито и мерки да прилага държавата и нейните институции, самоконтролът и спазването на правилата остават най-важни“, подчерта Таскова.

Тя коментира и проблема с липсата на предпазни маски в аптеките. Според нея до голяма степен това се дължи на спекулации от страна на отделни фирми, които предлагали необосновано високи цени за единична бройка и на този етап не може да бъде казано кога в аптечната мрежа ще започне отново продажбата на такъв тип предпазни материали.

Живко ИВАНОВ