Старозагорският депутат Драгомир Стойнев се изхвърли: Ако, докато бях министър, ЧЕЗ се продаваше, държавата щеше да го купи

285

„Ако, докато бях министър, ЧЕЗ се продаваше, държавата щеше да го купи. Не с национализация, както управляващите се опитват да плашат хората, а изцяло на пазарен принцип – държавата влиза в икономиката, съревновава се с частните компании, ако се продава. Ако не се продава, нищо не можем да направим, както ЕНЕРГО-ПРО, ЕВН не продават. Смятаме, че държавата трябва да гарантира сигурност в определени сфери.“.Това обяви днес от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП от Старозагорски избирателен район Драгомир Стойнев, който беше министър на икономиката и енергетиката в правителството на Орешарски през 2013-2014 г.

Стойнев взе думата, за да прочете декларация от името на БСП, но преди това отправи остри критики към депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, който съобщи, че не правителството и премиерът Борисов стоят зад сделката между електроразпределителното дружество ЧЕЗ и „Инерком“ на Гинка Върбакова, а БСП и ПЕС.

„Купувачът на активите на ЧЕЗ разпространи до медиите прессъобщение, чието съдържание не е особено интересно. Интересен обаче е авторът на прикачения файл, съдържащ въпросното прессъобщение. Той е Monika Yosifova!!! Това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев. Една малка техническа грешка, другари, ви издаде! Не просто БСП, а БСП и ПЕС стоите зад сделката за активите на ЧЕЗ в България. Сделка, за която се опитахте да ни наклеветите, за да повторите метежа от зимата на 2013 година“, заяви Гърневски.

Депутатът-социалист Драгомир Стойнев обаче веднага контрира Гърневски, че неговите новини са фалшиви, след което настоя за отговори от ГЕРБ за продажбата на активите на ЧЕЗ в България на Гинка Върбакова.

„Старозагорски новини“ припомня, че на 1 март, по време на съвместно заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите в НС, от Държавна агенция „Разузнаване“ съобщиха, че ЧЕЗ активно търсила начин да напусне България от 2010 г., а в периода 2010-2012 г. от ЧЕЗ са водили разговори за продажба на електроразпределителното си дружество в България с руски холдинг, с участие на „Газпром“ и с американска компания.

Драгомир Стойнев беше министър на енергетиката през 2013-2014 г., тоест той би трябвало да е наясно с тази информация.

Тогава логично възниква въпросът: ЗАЩО МИНИСТЪР СТОЙНЕВ ТОГАВА НЕ Е ПРЕДЛОЖИЛ ДЪРЖАВАТА ДА КУПИ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО ЧЕЗ?!

Въпросът на медията ни съвсем не е риторичен, но тъй като г-н Стойнев не желае да комуникира със старозагорските медии, отправяме питането си през Областния съвет на БСП, откъдето получихме информация за днешното парламентарно слово на водача на партийната листа от Старозагорски избирателен район.

Йовка НИКОЛОВА