Старозагорският владика е номиниран за почетен гражданин на Казанлък

126
Митрополит Киприан и директорът на Художествена галерия - Стара Загора, проф. д-р Марин Добрев са сред номинираните за званието "Почетен гражданин на Казанлък"

Навършилият наскоро 43 години Старозагорски митрополит Киприан е сред четиримата номинирани за почетни граждани на Казанлък. Кой от тях ще получи ключовете на Града на розите ще стане ясно на 31 май, когато по традиция се провежда тържественото заседание на местния парламент за празника на маслодайната Роза дамасцена.

Владиката, роден с мирското име Огнян Добринов Казанджиев, прекарва детските си години в Казанлък, откъдето е жената, която го е осиновила съвсем невръстен. През 1996 година той е ръкоположен за йеродякон в павелбанската черква, след което изпълнява малко повече от година послушание в казанлъшкия манастир „Света Богородица“.

Името му е предложено от кмета на общината Галина Стоянова, която е номинирала и изкуствоведа проф. д-р Марин Добрев, преподавател във Великотърновския университет и директор на Старозагорската художествена галерия.

Сред номинираните от инициативни комитети са избираният два мандата за градоначалник и дългогодишен оръжейник инж. Стефан Дамянов, създател на уникалния български пистолет „Шипка“, и някогашната солистка в местния музикален театър Мария Стоянова. По принцип на заседанието на старейшините се внася само едно име, което е събрало най-много гласове от постоянните комисии, но това не беше пречка миналата година Казанлък да се сдобие с двама почетни граждани: ученика на златния Тео Тедосиев – живеещия в САЩ професор по физика Теньо Попминчев, и хореографа Христо Стоянов, който е сред малцината българи, лауреати на японския Орден на изгряващото слънце.

Христо ХРИСТОВ