Старозагорските общинари направиха масивна оборка на Аязмото и освежиха къта край Стария чинар

440

В кампанията „Да изчистим България заедно“ утре се включва и Община Павел баня

Близо 60 служители на Община Стара Загора се включиха днес в акцията на националната кампания „Да изчистим България заедно“. Оборката на зелени площи и пътеки из най-красивия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, събра десетки чували с пластмасови чашки, опаковки от сладкиши и снаксове, безброй угарки от цигари, хартийки, мокри кърпички и непотребни вещи, изхвърлени в природата. Поведени от зам.-кмета Красимира Чахова, едната група се отправи към Аязмото и алеите над Зоопарка. Чувалите бяха събрани и оставени на удобно място, за да бъдат извозени от фирмата, отговаряща за чистотата в града.

Другата група се събра край едно от емблематичните места в парк „Бедечка“ – Стария чинар. Беседките и пейките в района получиха освежителна боя, а пространството, което привлича малки и големи за раздумка и пикник, бе почистено. Събраните десетки балони, опаковки от хранителни продукти, конфети и посуда за еднократно ползване напомнят, че е необходимо старозагорци да се грижат за околната среда и след специалните поводи, които имат възможност да празнуват на открито. Звено „Озеленяване и комунални дейности“ и специализирана група към него за поддържане на паркова мебел поеха ангажимент да се погрижат поетапно за подобряване на състоянието и на останалите скамейки в района.

Община Стара Загора получи дарение и подкрепа за инициативата от две старозагорски фирми – „АтеПласт“, специализирана в производство на гъвкави полимерни фолиа и опаковки за индустрията, както и „Багира“ – технически хипермаркети.

Необходимите материали за освежаване на различни елементи от площадки и паркови зони, както и торби, и ръкавици, ще бъдат осигурени и за националната кампания утре – 17 септември.

От Министерството на околната среда и водите, чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната (ПУДООС), също бяха доставени консумативи. Във фейсбук страницата (www.facebook.com/daizchistimstarazagora), създадена специално за Стара Загора, желаещите да се включат в кампанията могат да намерят подробности за локациите, където ще бъдат на разположение в утрешния ден ръкавици и чували.

В кампанията „Да изчистим България заедно“ утре се включва и Община Павел баня. Тя ще стартира в 9:00 часа пред сградата на Общината, а за доброволците също са осигурени ръкавици и чували.

За излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (печки, перални, хладилници, телевизори, компютри, ютии, сешоари) ще бъде обособен пункт – при паркинга между клиника „Гечеви“ и хотел „Калифорния“ в града.

За излезли от употреба пластмасови маси, столове и шезлонги павелбанци могат да звънят на тел.: 0888 864 616.

Кампанията в Павел баня ще премине под мотото: „Колкото по-чисто е някъде, толкова по-приятно е за живеене. Да го направим!“

(СН)