Старозагорска фирма e разработила технология за редуциране на въглеродните емисии

256
Олег Стоилов

ТПП – Стара Загора, организира международен форум за представянето й

Старозагорска фирма е разработила иновативна технология, с която се редуцират въглеродните емисии от горивни инсталации с повече от 50%. На този етап авторите на безпрецедентното откритие се пазят в тайна, но до края на месец март в Стара Загора предстои да бъде организиран международен форум, на който технологията ще бъде представена. Тази новина съобщи за медията ни председателят на УС на Търговско промишлена палата (ТПП) – Стара Загора, Олег Стоилов. Според него това откритие не представлява теоретична постановка, а работещо и даващо резултати. За целта екипът е провел редица тестове в Стара Загора, страната и дори в Австрия, която по традиция се слави с готовността си да въвежда нови екологични методи в своето производство. „Позволих си да спомена, че иновативната технология води до намаляване на вредните въглеродни емисии с 50%, но истината е, че дори резултатите показват много по-високи стойности. Това е безспорен успех, който аз лично смятам, че дори заслужава Нобелова награда“, категоричен бе Олег Стоилов.

Той припомни, че в световен мащаб има много проекти, които целят постигане на редуциране на въглеродните емисии. До момента обаче повечето от тях имат само частичен успех, тъй като са изключително скъпи и енергоемки. „Така беше до момента, но новата технология се базира на сравнително малки енергийни разходи и относително нисък праг на инвестицията за внедряване на инсталацията.“

Олег Стоилов обясни, че иновацията е приложима и в работата на топлоцентралите в Маришкия басейн. Според него налагането на тази иновация би имала изключително голям икономически ефект. Основната цел пред екипа, който стои зад това откритие, е да успее да убеди редица фактори от световна величина в резултати, които тестовете във времето са показали. За целта председателят на ТПП – Стара Загора, се е ангажирал със създаването на сериозна организация за подкрепа на иновативната технология. „Нека обаче да не преекспонираме очакванията си по отношение на това откритие, докато то не бъде представено в цялата си светлина“, призова Олег Стоилов.

Живко ИВАНОВ