Старозагорска учителка посрещна свои ученици за 101-ия си рожден ден

415
Столетничката Павлина Ташкова посрещна 101-ата си годишнина с пресни ягоди наместо с торта

Пресни ягоди наместо торта за 101-ия си рожден ден получи навръх 2 юни някогашната преподавателка по история в старозагорската гимназия „Христо Ботев“ Павлина Ташкова. Плодоветe й донесоха нейни възпитанички от випуск ‘1965 година, които по традиция съчетават поставянето на цветя пред паметник на Ботев с гостуване при старата си учителка.

В живота на Павлина Ташкова има още една сакрална дата – 9 септември 1944-а, когато е първият и работен ден като педагог.

Завършилата история в СУ „Св. Климент Охридски“ млада дама се завърнала в девическата гимназия „Мария Луиза“, защото го била обещала на бившия си директор Стефан Минков. Там останала до 1949 г., след което за кратко отива в мъжката гимназия. Последвали 11 години в педагогическото училище и от там до пенсионирането си през 1974-а е в Първа смесена гимназия „Христо Ботев“. Вече като пенсионер прекарва 11 лета и зими в Дома на културата на учителите, където е сред основателите на учителския ветерански клуб. С усмивка коментира, че вероятно е педагогът с най-голям стаж в Града на липите. Въпреки възрастта и някои проблеми със слуха продължава да се интересува от случващото се в родното образование. Сред недоуменията й е множеството учебници по един и същ предмет. Доскоро решавала судоку и кръстословици, но напоследък се ограничила само до прегледа на по-едро изписаните вестникарски заглавия. Твърди, че няма формула за дълголетието: всичко било въпрос на ген, разум и… темперамент. Отказва да се снима за рождения ден, за 100-годишнината й направили достатъчно снимки.

Петима са преживелите столетие в Стара Загора към 3 юни, показва справката в дирекция ГРАО на Общината. Най-възрастният – дядо Ангел Ангелов, е роден на 5 ноември 1915-а, с два месеца „по-млада“ е баба Мария Делчева, която празнува на 16 януари 1916 г..

Според наличната актуална информация през 2020 г. за столетие ще почерпят още 7 жени и 1 мъж. Съвсем наскоро – на 13 юни, е редът на баба Профирка Дамянова от с. Дълбоки, която обаче наскоро се пренесла при сина си в София. Отсега обаче в кметството са подготвили поздравителен адрес и подарък-изненада, коментира кметът Бальо Димов. Пак в Дълбоки живее и още една достолепна старица, баба Мария Белчева, която е родена на 26 юли 1919 година.

Христо ДИМИТРОВ