Старозагорска учителка е удостоена с ордена „Академични палми“

533
Орденът на Яна Ковачева (вляво) бе връчен лично от посланика на Франция у нас Флоранс Робин

Високото отличие й бе връчено от посланика на Франция у нас

На тържествена церемония днес учителката по френски език на поколения старозагорски ученици Яна Ковачева беше отличена с орден „Академични палми“. Тя получи признание за дългогодишните си успехи в областта на преподаването и разпространението на френски език и франкофонска култура в България. Високото признание беше връчено лично от посланика на Франция в България – Флоранс Робин.

Тя припомни факти от дългогодишната кариера на Ковачева, като подчерта богатия й професионален опит и съпричастност в развитието на френската култура. „Вие упражнявате Вашата професия вече 37 години с изключителна енергия и отдаденост. Аз съм изключително горда да Ви връча тази награда от името на министъра на образованието на Франция. Вие сте кавалер на „Академичните палми“, заяви по време на церемонията посланик Робин.

Участниците в церемонията по награждаването

От своя страна Ковачева благодари за високото отличие на френската държава и допълни, че през годините е получавала подкрепа от проф. Минко Балкански.

Орденът на „Академичните палми“ е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. То води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се награждават и личности с непедагогически професии, които имат заслуги към образователната система, културата и френския език.

Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги.

На церемонията присъстваха още преподавателят Теодосий Теодосиев, вицепрезидентът на „Алианс Франсез“, Стара Загора Велизара Цонева, проф. Минко Балкански и други.

(СН)