Старозагорската прокуратура чака експертизи за боклуците край „Брикел“

238
Директорът на "Брикел" Янилин Павлов е категоричен, че от 21 август м.г. в централата не се горят отпадъци. Прокуратурата чака експертиза за складираните край "Брикел" хиляди тона отпадъци

Днес в офисите на две фирми в Гълъбово влязоха прокурори от РП – Варна

Все още очакваме отговор от акредитирана лаборатория за състава на отпадъците, струпани на площадка край „Брикел“ АД – Гълъбово, която е взета под наем от „Траш юнивърс“. Образувано е досъдебно производство, от площадката са иззети десетки проби, но и до момента нямаме отговор от няколкото акредитирани у нас лаборатории, включително и от БАН, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Проверката стартира в средата на януари т.г., досъдебното производство е образувано по член 353 б, ал. 1 от НК за управление на отпадъците не по установения ред, като с това е била създадена опасност за живота и здравето и за причиняване на немаловажни вреди на околната среда.

Дружеството е собственост на 38-годишния софиянец Георги Василев, който и до момента не се е появил в района на площадката с депонираните там огромни количества отпадъци. Площадката е върху терен от 25 дка, според разрешителното там в рамките на 12 месеца е можело да бъдат разположени 1.6 милиона тона отпадъци от пластмаси, каучук и RDF.

На 5 февруари в офиса на „Траш юнивърс“ и в администрацията на „Брикел“ ЕАД влязоха прокурори от Районна прокуратура – Варна, иззети са били документи, които имали отношение към складираните на Порт Варна миналата есен 127 контейнера с отпадъци. Те са част от пратка на италианската „Дентиче пантелоне“ от град Салерно и са били предназначени за „Блацион“ ООД – София.

Според събраната до момента информация пратката е трябвало да замине за „Брикел“, където отпадъците да бъдат изгорени в централата, собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

След края на проверката от варненските прокурори изпълнителният директор на „Брикел“ Янилин Павлов заяви пред журналисти, че не се чувства притеснен по никакъв начин. От 22 август, по думите му, в централата не са били изгаряни отпадъци. В момента ТЕЦ „Брикел“ работела единствено с разрешените горива.

„Във времето между 28 юли и 21 август 2019 г. с разрешение на компетентните органи експериментално изгорихме 17 хиляди тона RDF (неопасни битови отпадъци) и почти двойно количество слама. Те бяха примесени с въглища“, съобщи на среща с обществеността на Гълъбово миналата есен Янилин Павлов.

Христо ДИМИТРОВ