Старозагорската опера ще отбележи 95-ата си годишнина с празничен концерт

101

Участие в него ще вземе и световната прима Веселина Кацарова

С пищен концерт, който ще се състои на 1 юли от 21:00 часа на Античния форум „Августа Траяна“, Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си. Концертът е с участието на тенора Камен Чанев и на световната примата Веселина Кацарова – артистичен директор на Операта, която пристига специално за събитието. Ще участват още звездните солисти на операта Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Крунев, Ивайло Джуров и Юлиан Константинов, младата оперна надежда Даниела Нинева, хорът, оркестърът, балетът и възпитаниците на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“. В програмата, подбрана от маестро Ивайло Кринчев са включени увертюри, арии, дуети, ансамбли и хорове, балетни сцени от опери на Росини, Верди, Бизе, Гуно, Пучини, Маскани, Леонкавало, Чилеа, Джордано, Парашкев Хаджиев, финалът на балета „Гето“ и др. Водещи на концерта ще са Ромина Славова и Николай Априлов.

За рожден ден на първата извънстолична опера е приета датата 1 юли 1925 г., когато завесата се вдига за първото оперно представление в Стара Загора – „Гергана“ от Маестро Георги Атанасов. Първата в образа на Гергана е Ничка Хаджимитева, от чието рождение през 2020 г. се навършват 115 години Хормайстор на постановката, наречен от старозагорци „Бащата на Операта“, е Златан Станчев. Останалите в екипа, реализирал „Гергана“ са: режисьор – Мара Шопова, диригент – Атанас Ковачев, балетмайстор – Йосиф Стоилов, художник – Христо Костакев, корепетитор – Наталия Зафирова, инспициент и осветител – Нено Ненов, сценичен работник – Панайот Христов. В ролята на Никола е адвокатът Георги Баталов, Селим бей е Теню Велев, Мухтар Ага – Стефан Даскалов, Дядо Недялко – Петър Тотев и др.

Операта в Стара Загора си има и жив връстник – Санди Ганчев, дългогодишен хорист, роден през месец декември 1925 г. Съдбата му е орисана да бъде свързана с живото сърце на музиката в Града на липите.

От 1928 г. до 1934 г. операта се именува Районна опера – Стара Загора, с център Стара Загора и район на обхождане Бургас, Търново и Пловдив. На 14 май 1934 г. операта преминава под егидата на Старозагорската градска община и се преименува на Старозагорска общинска опера. На 1 април 1946 г. става държавна, със заповед на Министъра на информацията и изкуствата Димо Казасов. Той присъства на третия спектакъл на операта „Травиата“, бил е силно впечатлен и дава дума операта да стане държавна и я изпълнява. Със заповедта на министър Казасов Старозагорската опера действително става първата извънстолична опера в България.

За рождена година на балета в Стара Загора се счита 1949-а, когато на сцената е поставена първата балетна постановка „Куклената фея“. С появата на Димитър Димитров през 1958 г. и с оформянето на постоянен постановъчен екип, включващ Петър Русков, Георги Петров, Богдана Попова и втория диригент Веселин Ненов, започва оживление и подем.

През 1967 г. стартира ежегодното провеждане на „Декемврийски музикални дни“ – още едно предизвикателство за театъра и неговите състави и за публиката.

Собствена сграда операта получава през 1971 г. – по онова време най-голямата и най-модерната на Балканите, гордост и емблема на града.

На 1 и 4 октомври 1991 г. са премиерните спектакли на „Мадам Бътерфлай“. Рано на следващия ден, 5 октомври 1991, декорът трябва да се товари, за да отпътува към Гърция, но: „В 24:15 ч. избухна пожар и бе унищожена сцената, зрителната зала и мизансценна зала“ – пише в протокола на представлението…

С премиера на „Кармен“ е официалното тържествено откриване на възстановената сграда на Държавна опера – Стара Загора, в Деня на града – 5 октомври 2010 г.

(СН)