Старозагорската опера – с премиера на „Двамата свенливци“ на 26 и 27 февруари

142

На 26 февруари от 19:00 часа и на 27 февруари от 16:00 часа за първи път в България на сцената на Старозагорската опера ще оживее едноактната камерна опера по музика на големия италиански композитор Нино Рота „Двамата свенливци“. Спектакълът е съвместна продукция на Държавна опера – Стара Загора, и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Действието в комичната опера се развива в малък квартал в периферията на един модерен град в средата на миналия век. Главните персонажи са двама срамежливи млади хора, много влюбени от разстояние, които никога не набират достатъчно смелост, за да говорят помежду си и да споделят чувствата си. Неизправната венецианска щора причинява нелеп инцидент, който променя целия ход на събитията; всеки се жени за грешния човек и – те живеят щастливо до края на живота си или поне така подсказва краткият епилог.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, сценографията е на Венцислав Петров, костюмите са на Теодора Джамбазова.

Аранжиментът за камерен оркестър е на Виктор Крумов и Мирослав Георгиев, които ще дирижират спектаклите.

Едноактната комична опера „Двамата свенливци“ е създадена от Нино Рота като радиопродукция през 1950 г. Първото й изпълнение в ефир било осъществено на 15 ноември 1950 г., а първата оперна постановка била в Лондонския клуб – Театър „Скала“, на 17 март 1952 г. Последвали постановки в Театро „Петруцели“, Бари и Театро „Доницети“ в Бергамо.

„Двамата свенливци“ е селектирана за наградата Italia 1950, която се присъжда за най-доброто произведение, написано специално за радиото. Произведението на Рота, макар и не победител, е включено сред финалистите.

„Избрах камерната опера на Нино Рота „Двамата свенливци“, защото това произведение не е поставяно в България и е великолепна възможност да бъде представено от млади артисти-студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Заради пандемията този спектакъл се отложи с вече една година. Студентите от година и половина подготвят своите партии със своите преподаватели в Музикалната академия. Тук ги подготвяха заедно с Виктор Крумов и Мирослав Георгиев, които направиха оркестровия аранжимент на „Двамата свенливци“ за малък камерен ансамбъл, а не такъв, какъвто е упоменат в партитурата на Нино Рота“, споделя режисьорът Огнян Драганов. Той е категоричен,че този спектакъл няма да се отличава от професионалния спектакъл. Зрителите ще видят едно много добре направено оперно представление, в което участват изключително добре подготвени певци.

(СН)