Старозагорската опера представя концерт, посветен на 150-годишнината от смъртта на Росини

79

През 2018-а целият музикален свят отбелязва 150 години от смъртта на великия композитор Джоакино Росини. Държавна опера – Стара Загора, се присъединява към честванията със специален концерт под надслов „150 години след Росини“ на 7 декември от 19 часа, включен в програмата на 49-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

По идея на организаторите на фестивала присъствието на гениалния Росини е подсилено с оригинално предложение за сътрудничество с ресторантите на хотелските комплекси „Форум“, „Уникато“ и Парк-хотел „Стара Загора“. По проект на фотографа Рад Димитров са изработени фигури с човешки ръст на Джоакино Росини, които са поставени в ресторантите и във фоайетата на Държавна опера – Стара Загора. Кулинарите в тези заведения ще предложат на гостите си избрано меню, което включва няколко от най-известните ястия по рецепти на Росини. Освен гениален композитор, Росини е бил изключително известен кулинар. Съществуват десетки класически италиански рецепти, писани от него. Знаменитият композитор Росини веднъж си признал, че е плакал само два пъти в живота си: когато за първи път чул музиката на Паганини и когато изпуснал чинията с макарони, приготвени от него самия.

В антракта на спектакъла „Севилският бръснар“ (4 декември) във фоайето на Операта бе представена специална музикална програма – флашмоб за всички зрители с намигване към кулинарната слава на Джоакино Росини. Разигран бе комичен фрагмент от мюзикъла „Хоби“ на Ролф Цимерман. В този откъс трима мъже се събират тайно от жените си, за да готвят прочутото ястие „Турнедо Росини“. Атрактивният номер ще продължи да забавлява зрителите и по време на антрактите на спектаклите на операта „Джоконда“ (на 6 декември) и балета „Лешникотрошачката“ (на 8 декември).

Диригент на концерта „150 години след Росини“ (на 7 декември) е Ивайло Кринчев. В програмата ще бъдат представени увертюри, арии, ансамбли и хорове от огромното му творчество, които са сравнително непознати за българската сцена: „Пътуване до Реймс“, „Жената от езерото“, „Семирамида“, „Пепеляшка“, „Стабат матер“, „Италианката в Алжир“, „Мойсей в Египет“, „Вилхелм Тел“ и др. Специален гост на концерта е младата и талантлива оперна певица Мила Михова – единственият български изпълнител от 10 години насам на престижния Росиниев оперен фестивал.

(СН)