Старозагорската опера представя „Аида“ на древната крепост „Туида“

59

Световният тенор и почетен гражданин на Сливен Камен Чанев ще бъде в ролята на Радамес

На 14 юли от 21:00 часа късноантичната и средновековна крепост „Туида“ в Сливен ще се превърне за първи път в оперна сцена, на която ще се разиграе вълнуващата история на операта „Аида“ от Джузепе Верди. Идеята е на световно признатия тенор и почетен гражданин на Сливен Камен Чанев, прегърната от кмета на града Стефан Радев.

Продукцията на Старозагорската опера е подготвена специално за събитието. Режисьор на мегаспектакъла на „Аида“ е Огнян Драганов, монументалната сценография е дело на Тодор Демеров, а художник на част от пищните костюми – италианският майстор-сценограф и костюмограф Салваторе Русо. Впечатляващите балетни платна ще се осъществят с участието на балетната трупа на Старозагорската опера, както и деца от балетните школи „Адажио“ и „ПетиПа“ – Сливен. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.

В ролята на Радамес ще се представи Камен Чанев. На родна сцена ще се изяви в ролята на Амнерис очарователното мецосопрано Даниела Дякова. Сопраното Таня Иванова ще гостува в ролята на Аида, а баритонът със завидна международна кариера Кирил Манолов ще бъде в ролята на Амонасро. В ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. В постановката участват още оркестър, хор, балет на Държавна опера – Стара Загора, и представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

(СН)