Старозагорската опера открива своя нов сезон със суперпродукцията на „Атила“

175

Държавна опера – Стара Загора, ще открие своя нов оперен сезон със спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди. Той е съвместна продукция с Театро Лирико – Каляри, Италия и ще бъде представен на 29 и 30 октомври от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера. „Атила“ е първата за България от подобен род сътрудничество продукция, подготвена за представяне на двете партньорски сцени. Двата театъра са участвали равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищният декор за грандиозната постановка. Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ се състоя на 27 септември 2019 г. в Каляри, Италия. Адаптирана версия на мегапродукцията бе представена в Стара Загора на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ през лятото на 2020 година. Сега в Стара Загора пристига целият екип на постановката, който ще постави спектакъла в неговата оригинална режисьорска версия.

На 29 и 30 октомври зрителите ще видят една впечатляваща класическа постановка със силен акцент върху автентичността на костюмите и епохата. Драматичната история в ранната Вердиева творба за разрушителното нашествие на хуните в Италия начело с техния жесток вожд Атила, за любовта и предателството ще оживее в умелото „съжителство“ на голямата италианска традиция и високите технологии.

В част от представлението е използвана мултимедия, която създава внушението за големите масови сцени (битката и ордата от варвари) и за определени архитектурни елементи (портите на Рим). Един вид късометражна кинопродукция, в която режисьорът Енрико Стинкели работи по двойна пиеса – театралната и визуалната.

В костюмите художникът Салваторе Русо разгръща солидната италианска традиция с пищни, богати дрехи и акцент към детайлите. Докато за осветлението Стинкели използва най-модерните технологични инструменти.

На диригентския пулт на 29 и 30 октомври ще застане италианецът Якопо Сипари. Съзвездие от оперни гласове са привлечени в главните роли. Басът Юлиан Константинов ще се превъплати в ролята на Атила – роля, донесла много успехи и признание на певеца у нас и по световните сцени. На 30 октомври ролята на Атила ще изпълни басът Ивайло Джуров. В ролята на Форесто зрителите ще видят румънския тенор Даниел Магдал и за първи път – тенора Ивайло Михайлов, в ролята на Одабела – Таня Иванова и Йоана Железчева, а в ролята на римския пълководец Ецио – Александър Крунев и Нико Исаков. Участват още солистите Александър Марулев – в ролята на Леоне, Ивайло Йовчев (Улдино), хор, оркестър на Държавна опера – Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

(СН)