Старозагорки, станали жертва на домашно насилие, призоваха институциите: Сложете край на това!

364
Участниците в кръглата маса, пострадали от домашно насилие, които изразиха надежда, че проблемите им ще бъдат взети под внимание от институциите

Две старозагорки, станали жертва на домашно насилие, днес имаха смелостта да застанат открито пред представители на държавни институции и медиите, и да отправят своя призив срещу страха. Това се случи по време на форум по проблемите, свързани с прилагането на Закона за защита от домашното насилие, организиран от Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) – Стара Загора, в партньорство със Сдружение „Бъдеще за децата“ – Казанлък, участие в който взеха представители на прокуратурата, съда, полицията и социалните служби от Казанлък, Раднево, Чирпан и Стара Загора, лекари и психолози.

„Насилието не е само физическо, то е вербално и сексуално. В моя случай станах жертва на всички тези видове насилие и докато накрая не се стигна и до опит за убийство – посегателство върху мен и убийството на майка ми. Аз не съм изключение, има много подобни случаи“, бяха първите думи на 29-годишната Гергана от Стара Загора. „Желанието ми е жените в подобна ситуация да намерят смелост да се изправят срещу насилника си и да продължат живота си. Ако на мен някой ми беше казал това нещо преди година или две, вярвам силно, че нямаше да се стигне до всички обстоятелства в моя живот“, допълни Гергана. Тя беше категорична, че е изключително важно да има превенция, за да се избегнат трагични случаи като нейния.

Анализът на данните, направен по време на форума, показва, че семейното насилие запазва водещо място в регистрираните случаи в общините Стара Загора и Казанлък. Близо 4 от всеки 5 случая на насилие над деца са регистрирани в семейството, като преобладава физическото и психическото насилие. „Ситуацията с домашното насилие над жени е тревожна. Услугите, които се предлагат в България, не са достатъчни. Липсват корекционни програми за насилниците, коментира Диана Димова, директор КСУДС – Стара Загора. „Имаме няколко случая, при които се стигна до фатални последици за жени и деца, които дълго време живеят при такава среда и загубихме някои от тях. Тези случаи ни провокираха да започнем да търсим по-интензивно партньорство в лицето на институциите. Целта ни е по един много щадящ начин да оказваме навреме закрила и подкрепа на тези хора, като им вдъхваме увереност, че могат да се справят“, допълни Димова.

По време на форума от Районен съд – Стара Загора, отчетоха увеличение на постъпилите жалби по закона за защита от домашно насилие. От началото на тази година те са 18, при 50 за цялата 2017 г. и 37 за 2016 г. Увеличават се и издадените заповеди за незабавна защита – 7 от началото на 2018-а, като броят им за цялата 2017 г. е бил 25, а за 2016 г. – 17. Прекратените дела поради оттегляне на молба от защита от януари досега са 4, за миналата година са били 21, а през 2016 г. – 19. Има случаи, в които се подават повече от един път молби за защита от домашно насилие, като преди това първата е била оттеглена, коментира съдия Иванова и подчерта, че съдът няма правомощия да изследва причините за оттеглянето, а е длъжен да прекрати делото.

От Районния съд уточниха, че голяма част от жертвите не стигат до съда по различни причини. Образуваните дела са предимно от жени срещу мъже-насилници.

В рамките на два месеца специалисти от КСУДС и Сдружение „Бъдеще за децата“, работещи с жертвите на домашно насилие, ще се опитват да дадат повече гласност и да разпространят истински истории на пострадали, които да достигнат до по-широк кръг аудитории и да провокират промяна на стереотипи и предразсъдъци. Стремежът е да се предизвика и промяна в негативните нагласи спрямо ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция).

Стела АЛЕКСИЕВА