Старозагорец ще участва в световен финал по математика в Токио

154

Десетокласникът от Стара Загора Теодор Танков е поканен да участва във финала на златните медалисти от състезания по математика. Той ще се проведе от 27 до 29 декември в столицата на Япония, съобщи координаторът на българското участие в азиатските олимпиади Любомир Любенов.

Състезанието се провежда за втори път. Миналата година домакин бе столицата на Индонезия Джакарта. Тогава България бе представена от лауреата на фондация „Димитър Бербатов“ – петокласника Огнян Огнянов от София, който спечели сребърно отличие.

Необходимо условие за участие във финалното състезание в Токио е участникът да е спечелил златен медал на тайландската или хонгконгската олимпиади през 2019 година, да изпрати заявка за участие и да получи одобрение.

Старозагорецът Теодор Танков вече е одобрен за участие във финала. Пребиваването му в Токио е осигурено от организаторите.

Теодор не само спечели златен медал на TIMO през април 2019 г. на остров Пукет в Тайланд, но и стана първи подгласник на шампиона на състезанието. Той вече има един азиатски триумф – през 2017 г. в столицата на Малайзия, където стана шампион по математика на Азия. Тогава участието му бе финансирано от община Стара Загора, а кметът Живко Тодоров го награди с парична награда от 3 000 лева.

Сега предстои още една изява – в Токио. Там, освен състезанието по математика, е предвидено и обучение от световни математици, което прави участието на Теодор в Токио повече от уникално.

(СН)