Старозагорец притежава над 700 български воински отличия

238
Николай Гичев с част от колекцията си по време на Втория национален събор на запасното войнство

В колекцията си Николай Гичев има уникални екземпляри, липсващи дори в трезорите на Военно-историческия музей

Над 700 воински отличия: нагръдни знаци, ордени и медали, давани на войници, сержанти и офицери от Българската армия от първия ден на създаването й до днес, притежава колекционерът от Стара Загора Николай Гичев. Той е сред редовните дарители на артефакти, свързани с историята на армията ни, името му е записано в специалната книга на Регионален исторически музей – Стара Загора.

Гичев, който е наследник на старозагорска фамилия, чиито корени е проследил до далечната 1770 година, е сред активистите на дружество „Традиция“ и може да бъде видян в почти всички възстановки на събития от хилядолетната история на България.

В колекцията си старозагорецът има един от двата оцелели през годините знаци за отлична стрелба в пехотата, предназначен за офицерите от младата Българска армия.

Учредени били със специален указ на княз Александър Батенберг през 1880 г. Единият се пази в трезорите на Военно-историческия музей, а другият е при него.

Николай Гичев признава че попаднал повече от случайно на експоната, докато обикалял великотърновското „тържище“.

„Случил“ на момент, притежателят му предпочитал да търгува с антични монети и с лека ръка, срещу няколко десетачки, се разделил със знака.

Рядко срещаният орден за военни заслуги с отличие – трета степен, връчван през 1916 г. за изпълнение на особено отговорна мисия по фронтовете на Първата световна война

Пак от там след време се снабдил с няколко грамоти, придружаващи бойните отличия и украсени с подписите на княз Батенберг и канцлера по ордените в княжеството Менгес. Сред тях има и истински уникат от 1883 г., на чийто гръб е изписано указание, че медалът се заменя с орден.

Сред стотиците такива свидетелства от миналото са два плакета: сребърен и бронзов, отлети по повод абдикацията на княз Батенберг. Попаднал на тях, докато водел преговори с наследници на някогашен кавалер на Кръст за храброст – четвърта офицерска степен, от 1880 г. от т.нар. „петербургска емисия“.

„Най-вероятно орденът е принадлежал на човек, много близък до абдикиралия монарх, тъй като такива плакети са изключителна рядкост!“, коментира Николай Гичев и вади следващ „трофей“ – наградна грамота, връчена на командира на някогашния 6-и Търновски полк през 1885-1886 г. полк. Цачев. А към нея прибавя и свидетелство от МО за завършена стрелкова школа, върху което стои гриф „Строго секретно“. Защото годината на издаването му е 1925-а, когато по силата на позорния Ньойски договор сме нямали право на подобна дейност и емисари на победителите контролирали разходването на всяка една оцеляла манлихера и патрон за нея.

Преди време, почти по неведоми пътища, след дълги преговори с други колекционери от бранша, старозагорецът се сдобил с екземпляр на Орден за военни заслуги с отличие – трета степен, връчван през 1916 г. за изпълнение на особено отговорна мисия по фронтовете на Първата световна война.

Липсвала украсата с дъбови клонки, но който търси – намира, и не след дълго и тя „кацнала“ в колекцията, за да бъде удовлетворението пълно. Точно това отличие показа в събота пред участниците във Втория национален събор на запасното войнство край Крън колекционерът и призна, че няма никакво намерение да спира търсенето на нови и нови екземпляри от отличията като например войнишкия кръст за храброст, изработен в пробна серия през 1945 година от леяря Страхил Милошев. Те трябвало да бъдат връчени на завръщащите се от фронтовете през Втората световна война герои, майсторът бързал и заимствал формата от стария кръст. Междувременно политическите ветрове сменили посоките си, не вървяло някак си фронтоваци от антихитлеристката армия да се кичат с отличия от времето на Кобургите и поръчката отпаднала. Оцелели половин дузина, чест е за всеки уважаващ себе си колекционер да има един такъв в сбирката си, признава заралията и твърди, че за нищо на света не би се разделил със своя екземпляр.

Христо ХРИСТОВ