Старец издъхна на операционната маса след жесток побой

120
Домът за задържаните за побоя над стареца на улица „Зюмбюля Талимова“ 30

Задържаните за смъртта на 76-годишния Илия Минков  майка, син и племенник – травестит твърдят , че дядото сам се е наранил при падане на улицата

76-годишен старозагорец издъхна по време на операция в събота, при  аутопсията станало ясно, че гибелта му е следствие хематоми причинени от удари с тъп предмет.

Възрастният Илия Минков бил докаран по спешност на 24 юни, леталният изход е настъпил 3 дни по-късно, на 27-и. Побоят обаче е бил нанесен около обяд на 23-и, но извършителите решили да замаскират следите и да представят следите от побоя като резултат от падане на улицата, разказа синът на жертвата, 52-годишният Минко, който също пострадал при търкала в квартирата си на старозагорската улица „Пей Яворов“ 20.

Побоят бил нанесен от лелята на починалата му съпруга Анка П., синът й Асен и  изживяващият се като травестит негов първи братовчед, 28-годишният  Светослав.

Тримата нахлули към 14,00 на 23 юни в квартирата и настояли Минко да тръгне с тях към полицията, за да положи подпис под документи, че дава съгласие да бъде изведен в Ирландия 8-годишният Зико, дете на починалата му съпруга.

„Оказах им защото не се чувствах добре здравословно, обещах да ида на другия ден, но те побесняха, защото пътуването трябвало да стане скоро, а аз съм ги бавел. Ана започна да ме ругае, посегна да ме удари, после се нахвърли върху татко, който лежеше на леглото. Удари ме Асен, а Светослав гледаше отстрани, после съм загубил съзнание.Всичко стана пред очите на детето, което бяха довели със себе си…“, разказа Минко Илиев минути преди от моргата да докарат в неделя трупа на убития.

По думите му побоят бил нанесен с юмруци и ритници, състоянието на дядото се влошило във вторник, тогава го откарали с линейка в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. От спешното приемно отделение го насочили към клиниката по неврохирургия.

Биячите го заплашили, че ще му се случи „най-лошото“ ако каже истината и твърдели, че дядо Илия се наранил докато се разхождал по стръмната бетонирана улица към дома на сестра си в. квартал Чумлека

Побоят над Илия и Минко/в кръгчето/ е станал в квартирата им на улица „Пейо Яворов“ 20 в старозагорския квартал Чумлека

Братът на задържаната 45-годиштна  Анка Йосиф Петков твърди, че Минко лъже, за да изнудва семейството му за пари.

„Ето, Зико е тук, видял е всичко, няма да лъже детето! Другата седмица трябваше да заминат с Анка за Ирландия, тя го гледа кажи речи от пеленаче, веднага след като почина сестра ни. Минко се пропи, един лев не дава за малкия, твърди че не е негов син. Истината е, че не арестуваните са налетели на бой, а Илия и оня пияница …“ , заяви мъжът, който се надява че в понеделник „набедените“ ще излязат на свобода.
Заради опасения от евентуална вендета в събота на територията на квартала е проведена специализирана полицейска операция.

Извършителите са задържани за по 72 часа с прокурорско разпореждане, образувано е досъдебно производство за убийство по член 115 от НК спрямо  Анка П. и синът й Асен А./21/.

Срещу третият участник Светослав А. е повдигнато обвинение за съучастничество в принуда, уточниха от пловдивската апелативна прокуратура .Очаква се в началото на седмицата наблюдаващият прокурор да поиска от съда постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Според патоанатомите по черепа на жертвата имало ясни следи от златните пръстени, с които били накичени пръстите на Анка.

Христо Христов