Стара Загора ще бъде домакин на Международен бизнес форум в сферата на селското стопанство

101

На 18 април в общинска зала „Славейков“ в Стара Загора ще бъде открит бизнес форум в сферата на селското стопанство. На него ще бъдат представени дейностите и проектите на Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ). Организатори на събитието са ЦНСССКЦИЕ, Община Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, и „Агровестник“. По време на събитието ще бъдат презентирани проектите „16+1 Логистичен хъб и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“, „16+1 Демонстрационна зона на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, в това число и България“ и „16+1 Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти“, подготвен от Аграрен университет – Пловдив. „Събитието е насочено към представители на фирми, браншови организации и научни звена, работещи в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата и преработвателната промишленост“, обясни за медията ни председателят на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов.

Организаторите на селскостопанския форум са изтъкнали пред ЦНСССКЦИЕ предимствата на Старозагорски регион. Наред със своето централно разположение и добра инфраструктура е било посочено, че Стара Загора има изключителен потенциал за развитие на агросектора. „Старозагорска област е важен център за развитие на производство и преработка на селскостопанска продукция, където устойчиво се развиват много фирми с брандове, известни на националния и международните пазари. Тук са концентрирани най-много научни звена, развиващи дейност в селскостопанския сектор – Тракийски университет – Стара Загора, Земеделски институт – Стара Загора, Институт по розата и етерично-маслените култури – Казанлък, и Институт по полски култури – Чирпан“, припомни Олег Стоилов. Наред с това от години в Стара Загора ежегодно се провежда БатаАгро – най-мащабното изложение за агротехника на Балканите, а в града са базирани най-големите фирми, търгуващи с агротехника.

Началото на форума ще бъде дадено в 14:00 часа на 18 април, а официалното откриване ще бъде направено от зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Живко ИВАНОВ