Стара Загора ще бъде домакин на годишна работна среща на българските омбудсмани

131
Надежда Чакърова

Годишна работна среща на всички 14 обществени посредници в България предстои на 6 март в Стара Загора. Едва толкова са те в страната заради утежнената процедурата по избор, при която се изискват 2/3 от гласовете на местните общински съветници. Това е причината, поради която големи общини като Варна и Видин все още не могат да изберат свой обществен посредник. Стара Загора е прецедент в това отношение. Най-близките общински центрове като Чирпан, Раднево и Нова Загора също нямат обществени посредници. „Имало е сигнали и от тези общини през годината, решавали сме проблеми, не мога да върна никого“, заяви по време на срещата с журналисти в сряда старозагорският омбудсман Надежда Чакърова. На нея тя представи отчета на институцията за миналата година.

Общо през 2018 г. са били разгледани 357 жалби и сигнали от граждани. 348 от тях вече са приключени. Останалите са в ход на проверки. Една жалба е получила отказ. По-голяма част от сигналите са били в първото шестмесечие на годината – 192 бр.

15% от всички жалби, подадени до старозагорския омбудсман през изминалата година, са били пренасочени към националния обществен посредник Мая Манолова.

Най-много са сезиранията по повод неизплатени възнаграждения, като тези сигнали са били пренасочвани към НОИ и Инспекцията по труда. Не малко са и гражданите, които са търсили съдействие във връзка със земите по параграф 4, обществения транспорт, приема в детските градини, инфраструктурата в града и местните данъци и такси.

След намесата на обществения посредник през 2018 г. в града са били увеличени паркоместата за хора с увреждания. След сезиране от граждани е била подобрена работата на Община Стара Загора по Закона за достъп до обществена информация, предприети са били и мерки за контролиран достъп в тъмната част на денонощието в парк „Артилерийски“.

Омбудсманът на Стара Загора Надежда Чакърова съобщи още, че през 2019 г. ще продължат изнесените приемни по селата. До края на февруари такава ще бъде направена в Кирилово и Старозагорски минерални бани. Планирана е и поредната съвместна среща с кмета на общината Живко Тодоров и младите хора на града.

„Да има все по-малко формални отговори от институциите към гражданите и по-малка неравнопоставеност между тях и човека на гише“, призова Чакърова. Тя беше категорична, че старозагорци познават правата си и това е в техен плюс. Гражданите могат да подават сигнали до институцията и по интернет на адрес www.ombudsman.starazagora.bg.

Стела АЛЕКСИЕВА