Стара Загора търси млади киноталанти

65

Национален конкурс за късометражно игрално кино „Ученически кинофест – Стара Загора 2022“ на тема „Покажи ми…“ обявиха Община Стара Загора, Международният младежки център и Центърът за подкрепа за личностно развитие.

В него могат да се изявят всички ученици на възраст между 14 и 19 години, участващи в различните творчески школи, младежки центрове и центрове за личностно развитие, както и в клубове към училища, читалища, неформални групи и други.

Организаторите предупреждават, че филми, съдържащи насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и такива с нецензурно съдържание, няма да бъдат селектирани. Желаещите да участват трябва да се съобразяват и с изискването творбите им да не бъдат по-дълги от 5.59 минути с финалните надписи и да са създадени през учебната 2021 – 2022 година. Екипите, изработили филмите, трябва да бъдат съставени от участници между 14 и 19 години. Лица, извън посочената възрастова група, могат да участват, ако сценарият предвижда това, но те няма да бъдат допустими кандидати за наградите. Режисьорът, операторът и сценаристът на всеки филм следва да бъде от посочената възрастова група. Журито ще избере до 12 филма, които ще бъдат включени във фестивалната програма.

Предвидени са награди за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра актриса, най-добър актьор, най-добър сценарий и най-добро операторско майсторство.

Община Стара Загора обявява награда от 2000 лева за категорията „Най-добър филм“ и награди в размер на 200 лева за останалите 5 индивидуални приза.

Всеки клуб (група) може да подаде до 3 филма в срок до 1 май 2022 година. Получените след тази дата филми няма да бъдат разглеждани. Обявяването на селектираните филми ще стане на 10 май, а награждаването е планирано за 4 юни.

Допълнителна информация може да бъде получена на тел: 0876 023 010; 042 629 062 и 0895 431 818.

Иван ПЕТРОВ