Стара Загора – с потенциал да се превърне в един от дигиталните хъбове в Европа

81
Част от участниците в дискусията

„До края на 2020 и началото на 2021 г. трябва да заработи европейски киберцентър, който да функционира на базата на национални, за да може не само да се осигурява киберзащита, но и да се предприемат изпреварващи действия. Във всяка област на Европа трябва да се изградят дигитални иновационни хъбове, а Стара Загора дава голяма заявка за новаторство и за много енергия при изпълнението на такъв проект.“ Това заяви в Стара Загора българският еврокомисар Мария Габриел, която взе участие във форума „Киберсигурност и фалшиви новини“, проведена този петък. В дисускията участваха още народният представител от ГЕРБ Радостин Танев, проф.д-р Живка Овчарова, Михаил Драгоданов от ГДБО, адвокатът и журналист Кирил Вълчев и други.

Пред присъстващите Мария Габриел подчерта, че европейската стратегия върви в посока за насърчаване на инвестициите и развитие на технологията, социално-обществените процеси и създаване на правна и етична регулираща рамка. Тя припомни, че за подобряване на киберсигурността на европейските граждани са отделени 2 млрд евро в рамките на програма „Хоризонт 2020“.

Еврокомисарят с ресор с ресор „Цифрова икономика и цифрово общество“ подчерта, че европейските институции полагат сериозни услия за гарантиране на нормалното протичане на предстоящите избори за Европейски парламент. В тази връзка вече била създадена и система за ранно предупреждение за фалшиви новини. Мария Габриел презентира възможностите, които ЕС дава за разпознаване и елиминиране на целенасоченото дезинформиране на обществото, но подчерта, че в наши дни „дезинформацията няма граници“.

„До преди близо две години, темата за фалшивите новини бе непозната. Сега работим към създаване на баланс между свободния достъп до информация и общуване, както и стимулирането на информационните иновации, като в същото време се спазва принципът за истината и проверената информация. Фалшивите новини са инструмент за деморализиране, демонизиране на хора и институции също. Целта е да се създава подвеждаща информация, поднесена емоционално по няколко от темите, вълнуващи най-много хора“, допълни Габриел. По думите й ключова роля във възпирането на фалшивите новини и целенасочената дезинформация се пада на медиите и тяхната грамотност. Според проучване, което Габриел представи в рамките на водената от нея лекция, 75% от младите хора в страните от ЕС са признали, че не различават фалшива от истинска новина. По думите й, стъпка в правилната посока е премахването на фалшивите профили в социалните мрежи, които според различни изчисления са около 90 млн. в световен мащаб.

В дускусията участие взе и началникът на сектор „Противоправно съдържание в Интернет“, отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП – гл. инсп. Михаил Драгоданов,  който посочи, че в ограничаването на фалшивите новини важна роля имат сериозните медии в страната, които възпират препубликуването и тиражирането на неверните твърдения в отделни публикации. От своя страна Кирил Вълчев призова всички да четат внимателно заглавията, подзаглавията и информацията в публикацията, както и автора и неговите източници.

Спецификата на роботиката за индустрията и виртуалната реалност в реалния свят бе темата, която представи проф. д-р д-р инж. д-р х.к Живка Овчарова, директор на Изследователския институт по информатика на Технологичен институт Карлсруе (КИТ) и ръководител на Института по информационен мениджмънт в инженерството на КИТ. Тя подчерта, че роботите не могат да заменят хората, защото емоциите не се програмират.

Живко ИВАНОВ