Стара Загора става географска столица на България за 2019-а

174
Стара Загора е географската столица на България тази година

Стара Загора e домакин на V издание на Български географски фестивал, който ще се проведе на 20 и 21 април. Градът на липите, поетите и правите улици приема най-голямото географско събитие в България след Ямбол ‘2015 г., Казанлък ‘2016 г., Пазарджик ‘2017 г. и Русе през 2018 г.

Участието във фестивала е безплатно. Регистрацията е чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание).

Във фестивала са предвидени интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат, географски куиз за студенти (интерактивно отборно състезание), панелна сесия от презентации на географи и пътешественици, изложби и експозиции, дейности за професионална квалификация на учители, организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и литература, представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята, както и обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията.

„Разходка с изненади“

Всеки може да се включи като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби.

Форматът на състезанието предвижда и провеждането на отборното състезание – Географиада. В него отборите отговарят на въпроси за определено време.

Индивидуалното състезание „Разходка с изненади“ е уникален за България състезателен формат, при който учениците са тествани върху знания и умения, които непосредствено са придобили по време на образователна разходка из културно-историческия център на града-домакин. Представлява половинчасова разходка в градския парк на Стара Загора, по време на която слушат беседа за историко-географските особености на града-домакин, а след това в рамките на 30 минути решават тест.

Най-добре представилите се ще получат златен, сребърен и бронзов медал в две възрастови групи – до VII и до XII клас. За участниците във фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди.

В първия географски фестивал в Ямбол през 2015 г. се включват над 100 учители, ученици, научни работници, професионални географи и хора с интереси към географията от цяла България.

Крайният срок за подаване на заявления за участие в старозагорското издание е 22 март 2019 г.

Съорганизатори на географските празнични дни са „Географ БГ“, Българско географско дружество, Община Стара Загора, Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Алекс СТОЕВА