Стара Загора – сред областите с най-много безвъзмездни кръводарители

151

Предприятия и военни поделения се включват в инициативи по кръводаряване през януари

Стара Загора е сред областите с най-голям процент безвъзмездни кръводарители. 7943 души са дали кръв през изминалата година, което е с 50 повече от предходната. От тях 3000 са безвъзмездните. Останалите са били в полза на близки и родственици, съобщи за медията ни Надежда Сачанова от РЦТХ. 111 посещения на подвижни екипи са реализирали в предприятия и учебни заведения през 2018 г. от кръвния център, а безвъзмездните кръводарявания на място в РЦТХ са около две или три на ден.

Инициативите през януари започнаха с организираното от Болница „Тракия“ на Ивновден доброволно кръводаряване, при което са се отзовали десетки граждани, но заради регистриран прием на лекарствени средства кръв е била приета от 14 човека, което също е висок резултат, коментират от РЦТХ. Предстоящите инициативи в първия месец на годината включват, организираното от БЧК и Община Казанлък кръводаряване на 16 януари в зала на третия етаж в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ от 8:30 до 11:30 часа. На 24 януари кръв ще дарят работещите от старозагорската фирма „Стандарт Профил“, а на следващия ден от 10 часа до 12:30 часа мобилен екип ще бъде в МОЛ – Галерия, Стара Загора.

„Искаме да прекратим порочната практика да се наемат кръводарители срещу заплащане. Законът, касаещ кръводаряването, е категоричен, че това е незаконно. Идеята е да има колкото се може повече доброволци, за да не дават хората пари за кръв, така че да помагаме на хората и да не е необходимо да плащат за това“, коментира за медията ни организаторът на инициативите в кръвния център в Стара Загора Надежда Сачанова.

Подвижните екипи на РЦТХ при заявка работят и на територията на други области. С решение на Министерството на отбраната на 28 януари те ще бъдат в поделение 22280, село Корен, Хасковско, а дарената кръв от военнослужещите там ще е за нуждите на старозагорския център.

Стела АЛЕКСИЕВА