Стара Загора почете 145 години от рождението на поета Кирил Христов

52

С литературна вечер „Споделени мисли за Кирил Христов“ в понеделник бе отбелязана 145-годишнината от рождението на поета. Събитието бе организирано по инициатива на единственото училище у нас, носещо името му, с подкрепата на Община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“.

Кратък филм за старозагорския поет, създаден от възпитаници на училището, постави начало на празничната вечер. По-късно прозвучаха и любими стихове на Кирил Христов в изпълнение на ученици, а техните ръководители споделиха мисли и интересни факти от творческия и житейски път на поета. Есе за живота и творчеството на Кирил Христов прочете Иван Матев – директор на Музей „Литературна Стара Загора“. Той сподели също, че Кирил Христов е единственият български поет след Вазов, който носи признанието „народен“.

Участие в литературната вечер взеха още директорът на Държавен архив – Стара Загора – Галентин Караславов, и директорът на ОУ „Кирил Христов“ – Господин Балакчиев. Той припомни, че училището се гордее със своя собствен музей, който съхранява ценни вещи, документи, седем портрета и пишещата машина на поета. Гости на вечерта бяха заместник-кметовете Милена Желева и Иванка Сотирова, както и началникът на РИО – Стара Загора – Татяна Димитрова.

(СН)