Стара Загора посрещна с аплодисменти новия филм за Гео Милев

661
Творческият екип на фирма "Гео Милев в лабиринта на времето"

С продължили близо 10 минути аплодисменти публиката в Стара Загора посрещна новия,80-минутен филм за Гео Милев на режисьор и продуцента Костадин Бонев, създаден по мотиви от романа „Една и и съща нощ“ на Христо Карастоянов.

Премиерата на лентата, чието заснемане е продължило близо 4 години се състоя на 15 януари, когато през 1895 година в някогашното Радне мале се ражда синът на издателя-книжар Мильо Касабов. Залата на РБ „Захари Княжески“ се изпълни с почитатели на българския гений, присъстваха и десетки ученици, които на финала признаха че за пръв път са докоснали в такава дълбочина до изучавания до скоро само с поемата му „Септември“ творец.

Белетристът Христо Карастоянов и режисьорът на филма Костадин Бонев

Сред дошлите за премиерата на „Гео Милев в лабиринта на времето“ бяха актрисата Койна Русева, чийто глас озвучава зад кадър документалната история, проф. Владимир Сабаурин, съсценаристът Константин Петров, операторът Алекс Самунджи, белетриста Христо Карастоянов, литературният изследовател Георги Янев – консултант на филма и други членове на екипа.

Актьорът Ованес Торосян в образа на Гео Милев

Видимо развълнуван Костадин Бонев уточни, че идеята за лентата, посветена на автора на поемата Септември се зародила още при първото прочитане на книгата „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов. Още тогава, пътувайки към Гърция от автобуса позвънил на живеещия в Ямбол белетрист и двамата си уговорили среща. В последствие романът бил поставен от Иван Добчев на сцената на Народния театър, появило се първо и впоследствие още едно продължение във формата на „Т. като Ташкент.“ Отдавна бил готов сценарий за игрален филм, но реализацията му не се знае кога и дали ще се осъществи най-вече заради необходимостта от много голямо финансиране, което поне на този етап не виждал откъде ще дойде.

Имената на физическите убийци на Поета

Режисьорът благодари на Община Стара Загора -организатор на премиерата и на работещите в Къща-музей Гео Милев, където са заснети голяма част от кадрите. Във филма може за би за пръв път се оповестяват имената на физическите убийци на Гения, които след процес през 1953-1954 година , някои са осъдени на смърт, а други са помилвани.

Залата на РБ „Захари Княжески“ в Стара Загора където беше премиерата на филма

Лайтмотивът на филма е въпросът: „Защо официалната власт в България се страхува от своите поети? С какво е бил непоносим гласът на Гео, че да бъде накаран да замлъкне по този брутален начин?“.Един от отговорите навярно се крие в схващането на проф. Владимир Сабаурин, че властта някога и сега се страхува от автономността на поетите.

Новият документален филм е включен в националната киноразпространителска мрежа, той ще бъде предоставен на училищата в Стара Загора и региона. Премиерата му в София щe бъде през март. Очаква се да бъде показан и по някоя от националните телевизии.

Христо ХРИСТОВ