Стара Загора посреща театрални спектакли от 7 държави за студентския фестивал „Данаил Чирпански“

111

От 23 до 27 септември в Стара Загора за трети път ще се проведе Международният студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Форумът, стартирал през 2017 г., събира на едно място млади професионалисти, които представят дипломните си спектакли, участват в дискусии и надграждат знанията и уменията си по време на ателиета и лекции, водени от доказани световни експерти в ролята им на жури и ментори.

Вдъхновението за фестивала идва от любим приятел и колега на организаторите – Данаил Желев – Чирпански – студент в НАТФИЗ, който загина вследствие пътен инцидент през 2016 г. Дани и неговите мечти поставиха началото на една традиция, която да помага на други талантливи млади артисти да вървят смело по своя път и да усъвършенстват себе си.

Тази година основната фестивална програма включва студентски спектакли от 7 държави. Откриването на форума ще се състои на 23 септември (петък) от 19:00 часа с истинска фиеста – улични изкуства, музика, шествие на театрални костюми и др. След официалната част на сцената на бар Drums (пред Културния център) жителите и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на група Cool Den.

На 24 септември (събота) от 17:00 часа възпитаниците на Театрална академия „София Амендолеа“, Рим, Италия ще представят „Ще дойдат НЕЖНИ ДЪЖДОВЕ“ в Държавен куклен театър – Стара Загора. Същия ден от 20:00 часа в Културен център „Стара Загора“ публиката ще види „Войцек“ на Академия за театър, радио, филми и телевизия, Любляна, Словения.

Неделната програма за зрителите започва в 17:00 часа със спектакъла на България – студентите на проф. Иван Добчев от НАТФИЗ, които ще представят „Иванов-Барабанов“. В 20:00 часа на сцената ще излязат младите актьори от Кралската академия за сценични изкуства на Мадрид, Испания с „Двойник“. А след края на второто представление от основната програма на открито, пред Културния център, ще се играе огненият моноспектакъл „Другото лице“ на пътуващ театър „Скрин“.

На 26 септември (понеделник) от 17:00 часа в Кукления театър публиката може да гледа „Мис Брекзит“ на Лондонски музикален колеж, а от 20:00 часа – „Чумата“ на колеж „Тринити“ в Дъблин, Ирландия. Вечерта от 22:00 ще се проведе и вторият концерт от програмата. Група Latino Kopeles ще свирят в бар The House.

В последния фестивален ден от 13:00 и от 14:30 часа на Камерна сцена на Драматичен театър „Гео Милев“ публиката може да гледа „Историята на Лари“ на Академия за изкуства в Берн, Швейцария. Закриването и награждаването на участниците ще се проведе от 19:00 часа в Културен център „Стара Загора“ с вход свободен.

Дипломните спектакли на 7-те академии от Европа ще са оценявани от тричленно международно жури. Англичанинът Пол Борн – театрален режисьор, преподавател и артистичен директор на Menagerie Theatre Company в Кеймбридж, Джанина Карбунариу – румънски режисьор, драматург, директор на Младежкия театър, и Илияна Кънчева – сценограф и визуален артист от България, ще проведат и свои ателиета за участниците, помагайки им да надградят знанията и уменията си.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и Община Стара Загора и се реализира с финансовата помощ на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Всички спектакли в програмата са с вход от 8 лв. под формата на дарение, срещу което посетителите ще получат покана с конкретно място в салона. Даренията могат да бъдат направени на касата в Културен център „Стара Загора“ от 23 до 27 септември или на касата в Държавен куклен театър в рамките на час преди всеки спектакъл в театъра. Всички дарения ще се използват за реализирането на МСТФ „Данаил Чирпански“.

(СН)