Стара Загора пак си иска от МЗ знаковата сграда на АГ-комплекса

883
Старата 6-етажна сграда на някогашното АГ е под ключ вече трета година и се саморазрушава. През м.г. бяха откраднати голяма част от медните обшивки на покрива

За пореден път община Стара Загора се обърна към министъра на здравеопазването с искане да придобие 6-етажната масивна сграда в центъра на града, където до преди три години беше настанен АГ-комплексът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и която е поставена под ключ след пребазирането му в основния корпус на болницата.

В социалните мрежи кметът на общината Живко Тодоров написа:

„Здравейте, приятели! Заедно с Мария Динева – председател на Общинския съвет в Стара Загора, изпратихме писмо до министъра на здравеопазването. С това писмо искаме сградата на бившето вече АГ, която от няколко години е оставена на произвола на съдбата и се руши, да бъде прехвърлена в собственост на общината (възмездно или безвъзмездно). Плановете ни са да изградим в нея модерен общински център за доболнична помощ. Да се надяваме, че ще имаме разбиране от правителството по тази тема“ и публикува писмото до проф. Асена Сербезова, в което се настоява близо 7 000 кв. м разгърната застроена площ да бъде предоставена възмездно или безвъзмездно.

Писмото до министъра на здравеопазването Асена Сербезова

Идеята има вече многогодишна предистория. Поредният опит община Стара Загора да получи знаковата за града сграда беше през 2020-а, когато беше направено предложение за замяната на ненужния комплекс срещу задължения на болницата към Общината от малко над 2 млн. лв. Данъчната оценка на сградата тогава беше в рамките на 6.4 млн. лв. без ДДС, а разликата трябваше да бъде покрита от фиктивна продажба на 4 терена, върху които се намират различни сгради на Университетската болница. Терените са с обща площ от малко над 24 дка, оценени на 3.8 млн. лв., показват разчетите.

Тогава предложението на кмета бе подкрепено от 49 съветници, но на няколко пъти принципалът на УМБАЛ в лицето на МЗ с различни министри отказва замяната.

Петър ХРИСТОВ