Стара Загора оглави международна класация за най-обещаваща инвестиционна дестинация

190

В проучване за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, проведено от fDi Magazine – издание на „Файненшъл Таймс“ за преки чуждестранни инвестиции, Стара Загора отново е класирана на 1-во място в категорията на малките региони с население по-малко от 1.5 милиона жители, съобщиха днес от старозагорската Агенция за регионално икономическо развитие (АРИР).

Тази позиция Стара Загора заема за втори път, първият бе в класацията 2018/19.

За създаването на класацията fDi Европейски градове и региони на бъдещето 2020/21 изданието fDi Intelligence на „Файненшъл Таймс“ използва данни, събрани чрез специалните й онлайн инструменти, като най-важни от тях са fDi Benchmark и fDi Markets.

В проучването Стара Загора е била представена от екипа на АРИР – Стара Загора.

Събраната информация е за 505 локации, които са с 16 повече в сравнение с изданието 2018/19. Градовете, участвали в класацията, този път са били 319, регионите – 148, а местните производствени консорциуми – 38. Критериите и тази година са били разпределени в пет отделни категории: Икономически потенциал, Работна среда, Ефективност на разходите, Инфраструктура и Бизнес среда. Всеки участник е можел да получи максимум 10 точки за всяка категория данни, чиято тежест е допълнително определяна от екипа на fDi Intelligence, за да отговаря на търсените критерии за всяка подкатегория на класацията Европейски градове и региони на бъдещето.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 10 март в Кан, Франция. Обичайно церемонията събира над 80 участници от различни държави – кметове, инвеститори, агенции за инвестиции/развитие. Очаква се да има представители на Стара Загора, които да използват и възможността за контакти и промотиране на инвестиционния потенциал в града и региона, допълват от АРИР.

(СН)