Стара Загора награди своите почетни граждани на тържествена сесия на Общинския съвет

215
Почетните граждани на Стара Загора Мария Жекова и Снежана Дескова минути след като получиха символите на званието

Тържествената сесия на 5 октомври събра за последно общинските съветници на Стара Загора от мандат 2015/2019 г. Традиционно и на тази сесия имаше отсъстващи, въпреки, че тя беше празнична, с една единствена точка в дневния ред: „Официалното обявяване и връчването на отличията на новите почетни граждани на Стара Загора – общественикът и дарител на сградата в центъра на града, в която ще се помещава Център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ – Мария Жекова, и балетната прима и дългогодишен ръководител на Школата за класически танци при НЧ „Родина 1860″ – Снежана Дескова.“ Двете достойни старозагорки получиха символите на званието от председателя на Общинския съвет Таньо Брайков.

„Нека се грижим за престижа на нашия град, който доби истински европейски облик. Сърдечно благодаря на Инициативния комитет, предложил ме за удостояване с тази толкова значима награда, както и на нашия млад и деен кмет Живко Тодоров. Горда съм, че продължавам делото на моя брат – проф. Петър Жеков, за когото Стара Загора беше всичко“, заяви развълнувано Мария Жекова.

Думи на признателност произнесе и прима балерината Снежана Дескова: „От сърце благодаря на всички вас – на ръководството на Община Стара Загора, на НЧ „Родина“, на Старозагорската опера, в която мина почти целия ми живот, на моето семейство… Благодаря, Стара Загора!“.

Сред гостите на тържественото заседание на Общинския съвет бяха Старозагорския митрополит Киприан, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати, ръководството на Община Стара Загора, носители на званието „Почетен гражданин“, общественици, както и представители на местната и държавната власт.

На изпроводяк присъствалите на сесията общински съветници получиха за подарък общ портрет в рамка – за взетите от тях, по думите председателя на ОбС добри решения през изминалия мандат.

(СН)