Стара Загора има отново с какво да се гордее

3362
Йоан Михайлов - с първото си участие на турнира "Формула на Единството - трето хилядолетие" е вече финалист

Трима млади старозагорци отиват на математическия финал в Русия

Членовете на Академията по математика в Стара Загора, петокласникът Йоан Михайлов и седмокласникът Радослав Балкански, са сред фаворитите за победа на финала в олимпиадата „Формула на Единството – трето хилядолетие“, организирана от Санктпетербургския университет „Петър Велики“ и включена в календара на проявите за ученици на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация. Старозагорското присъствие в престижния финал допълва и още един член на Академията по математика – Ели Стоянова. Това съобщи за медията ни старозагорският математик и организатор на световни математически олимпиади Любомир Любенов.

Радослав Балкански е финалист на турнира „Формула на Единството – трето хилядолетие“

Квалификацията традиционно се провежда за ученици от 5 до 11 клас, които решават и изпращат за проверка от журито в Санкт Петербург 7 задачи. В състезанието участват традиционно: Беларус, Боливия, България, Естония, Израел, Испания, Иран, Казахстан, Канада, Киргистан, Мексико, Молдова, Нигерия, Румъния, Русия, САЩ, Тайланд, Турция, Узбекистан, Украйна и Унгария.

На 21 януари бяха обявени резултатите: Сред българските участници с най-добро постижение са и двама старозагорци – Йоан Михайлов и Радослав Балкански, които са членове на Академията по математика в Стара Загора.

Финалът ще се състои в края на февруари 2021 г. във Фондация „Миню Балкански“ в село Оряховица. В продължение на 5 астрономически часа финалистите ще решават 4 задачи – за всяка от 6-те възрастови групи.

Ели Стоянова спечели трета награда на финала през 2020 г. и по право се класира за финала през 2021 г.

Българските представители, освен Радослав Балкански и Йоан Михайлов, са: Валентин Митев от ПМГ – Бургас, Демира Недева от МГ – Пловдив, Лазар Тодоров от софийска МГ, Мая Минкова от СУ – Несебър, Марин Христов от софийска МГ, Мария Касия Людмилова Петрова от ПЧМГ – София, Румен Сребков от ПМГ – Бургас, и Петър Узунов от МГ – Пловдив.

Към извоювалите правото за участие във финала са и призьорите от миналогодишния финал – Мария Дренчева – софийска МГ, Панайот Димитров и Дориана Петкова от ПМГ – Бургас, Ясен Пенчев от ПМГ – Габрово, и Ели Стоянова от ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.

Победителите във финала ще получат стипендия за едномесечно обучение и творческа работа през месец юли в Санкт Петербург.

(СН)