Стара Загора е домакин на квалификационен семинар на училищни директори

105

От 6 до 8 март в Стара Загора ще се състои Национален квалификационен семинар на директорите на училища и детски градини от цялата страна. Темата е „Качественото образование – гарант за задържане на децата в образователната система“. Организатор на семинара е Сдружението на директорите в средното образование в Република България (СДСОРБ). Той ще бъде открит от зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. Своето участие в него са потвърдили бившият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев и адв. Елена Златарева. От Стара Загора наред с всички детски градини и училища, които са членове на СДСОРБ, са поканени още началникът на РУО Татяна Димитрова, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Иван Поров – председател на КНСБ, и Владимир Стойчев от КНСБ. Своето участие е потвърдила и Ваня Кастрева – началник на РУО – София.

„В рамките на двудневния форум ще бъдат разгледани правни казуси, ще бъдат коментирани различни въпроси, свързани с качественото и приобщаващо образование. Специален акцент ще бъде поставен на комуникацията с родителите“, коментира за „Старозагорски новини“ председателят на СДСОРБ в Стара Загора Любка Иванова, която е и директор на ДГ No 34 „Райна Княгиня“.

Семинарът ще бъде открит около 14:00 часа на 6 март в хотел „Верея“. Участниците в него ще работят в 3 секции по интереси: добри практики в детските градини в приобщаващо образование; добри практики в дигитализация в училищата и практическо решаване на правни казуси. Финалът е на 8 март преди обяд с обобщаване на резултатите.

Любка Иванова подчерта, че форумът е на високо ниво и изрази надежди, че чрез него редица правни проблеми ще получат своето решение, което ще повиши квалификацията на самите участници.

Сдружението на директорите в средното образование на Република България притежава сертификат ИСО 9001, който дава право за провеждането на квалификационни семинари за директори, учители и педагогически специалисти. СДСОРБ е член на европейската федерация на работодателите в средното образование, който е най-големият форум на европейско ниво.

По повод твърдението, че в детските градини у нас са били водени обучения във връзка със Закона за мерките срещу изпирането на пари директорът на ДГ „Райна Княгиня“ уточни, че това не отговаря на истината. „Директорите на училища подадоха такива декларации, но за нас това не се изискваше, тъй като ние не сме организатори на обществени поръчки, а освен това сме второстепенен разпоредител с бюджетни средства“, обясни Любка Иванова.

Живко ИВАНОВ