Стара Загора дарява имот в парк „Артилерийски“ за черква

860
За спомен от някогашната 23-та авиобаза в старозагорския парк "Артилерийски" наскоро бе замолитен боен вертолет

Имот от 1 155 кв. м, намиращ се в рамките на най-новия старозагорски парк „Артилерийски“, да бъде дарен на митрополията за изграждане на православен храм, предлага на местния парламент кметът Живко Тодоров. Решението предстои да бъде взето на редовно заседание, което ще бъде на 28 октомври.

Припомняме, че паркът бе създаден на мястото на някогашни артилерийски казарми в източната част на града, от тях е започнала офицерската кариера на разстреляния заради сътрудничеството си с Червената армия по време на Втората световна война генерал Владимир Заимов. Запазена е част от паметник в негова чест, проектиран от скулптора проф. Митко Динев през 1974 година, но в неизвестност е бронзовата глава на генерала.

Пак в рамките на парк „Артилерийски“ наскоро бе замолитен боен вертолет МИ 24 за спомен от преместената в Крумово 23-та авиационна база, недалеко от него предстои да започне изграждането на многофункционална зала за до 5 200 зрители. За нея през последните две години от правителството бяха осигурени 14.5 млн. лв., а самият огромен терен бе дарен на общината, след като загуби значението си като обект на МО.

Дарението на терен за църква е поредното в Града на липите: през 2019-а митрополията получи за направата на музей полуразрушения след приватизацията му ресторант „Аязмото“ насред парк „Митрополит Методий Кусев“. По ред причини (проточили се обжалвания в съда за дарителския жест) изграждането на църковния музей все още не е започнало.

Христо ДИМИТРОВ