Стара Загора вече има свой официален химн

155
Общинските съветници първи изслушаха химна на Стара Загора

Днес Общински съвет Стара Загора подкрепи предложението общината да има свой химн. Произведението „Музикална емблема на Стара Загора“ на почетния гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков, което близо 20 години звучи по време на различни събития, официално бе обявено за химн. Така Стара Загора стана един от малкото градове в страната със собствен музикален символ.

Със „за“ гласуваха 42-ма общински съветници и само един – от БСП, с „въздържал се“. Резултатът бе посрещнат с бурни аплодисменти и със ставане на крака, когато в зала „П. Р. Славейков“ прозвуча „Музикална емблема на Стара Загора“.

Потомъкът на революционерите Братя Жекови – проф. Петър Жеков, е автор както на музиката, така и на текста на химна на Стара Загора

Припомняме, че предложението беше направено от старозагорски интелектуалци и общественици, сред които няколко почетни граждани и бивш кмет на града, и внесено в местния парламент от неговия председател адв. Таньо Брайков.

С „въздържал се“ гласува лидерът на старозагорските социалисти Валентина Бонева, която припомни, че други двама творци също са създали песен за Стара Загора с желанието да бъде химн и която също се изпълнява по тържествени празници. Бонева предложи вносителят Брайков да оттегли предложението и то да се гледа заедно с промените на Наредбата за символите на града, да се потърси компетентна професионална оценка кое от двете произведения е по-достойно за химн, а също и да се направи допитване до гражданите.

Контрира я общинският съветник от ГЕРБ Петко Петков, който съобщи мнението на старозагорски музиканти, ръководствата на Музикалното училище и Старозагорската опера, че „Музикална емблема на Стара Загора“ е подходящо за химн.

Вотът на старейшините предреши „Музикална емблема на Стара Загора“ да бъде музикалният символ на Стара Загора. Символът, който поколения старозагорци ще носят със себе си, където и да се намират по света.

В зала „П. Р. Славейков“ бе сестрата на именития проф. Жеков – Мария Жекова, която дари в полза на старозагорци сграда в центъра на града, където през 2019 година ще заработи Културен център за даровити деца.

Йовка НИКОЛОВА