Среднощен пожар изпепели хотел и възрожденска къща в Казанлък

454
. Моменти от гасенето на среднощния пожар Снимка: Пресс тв - Казанлък

Пожар изпепели покривните конструкции на хотелския комплекс „Чифлика“ и възрожденската къща „Аенски“ в старинната част на Казанлък. Сигналът е бил подаден към 23:55 часа на 1 май от служител на комплекса, който позвънил на телефон 112, след като не успял сам с подръчни средства да загаси пламъците. Първоначално на място е отишъл един специализиран екип на местната противопожарна служба, последователно са пристигнали още две коли, които успели да локализират огнището към 5:00 часа на 2 май.

Огънят е унищожил 250 кв. м от комплекса, който е собственост на частен хотелиер и почти толкова от покрива на близката възрожденска къща „Аенски“, притежание на казанлъшкия Исторически музей „Искра“. Първоначалните данни сочат, че причината е късо съединение в електрическата мрежа, но предстоят огледи през деня и назначаването на технически експертизи, уточниха от РД ПБЗН – Стара Загора. Няма данни при пожара да са пострадали клиенти, имало е само един човек, който е бил изведен на безопасно разстояние.

Хотелският комплекс „Чифлика“ се намира в старата част на град Казанлък и е част от богатото културно-историческо наследство на Града на розите, тъй като се помещава в изцяло реставрираната в семеен стил Байрактарова къща. Сградата е паметник на културата, тя е строена през далечната 1851 година. След реставрация преди повече от три десетилетия е превърната в място за отдих и почивка, пригодено за модерен начин на живот с всички удобства. Хотелът има 15 стаи и студио, механа и лятна градина. Само по случайност пламъците не са прехвърлили тясната уличка и не са стигнали до дома на големия художник – академик Дечко Узунов, където има постоянна експозиция.

Христо ХРИСТОВ