Сребро и бронз за хор „Севтополис“ във Флоренция

51
Дора Кошева с наградите

На третото издание на международния хоров фестивал „Лоренцо Де Медичи“, който се проведе в град Флоренция от 11 до 13 май, казанлъшкият хор „Севтополис“ завоюва две отличия. Хористките на диригентката Дора Кошева се завърнаха в Града на розите със Сребърен и Бронзов диплом за своите чудесни изпълнения. Артистичен директор на фестивала „Лоренцо Де Медичи“ бе Леонардо Салиока.

Смесен камерен хор „Севтополис“ е създаден през 2002 година в Казанлък. Диригент и негов основател е Дора Кошева – възпитаничка на АМТИ – Пловдив. От 1985 г. тя работи в Хоровата школа при читалище „Искра“. Била е диригент на Хор на момчетата и Подготвителен детски хор. Работи с Петя Павлович в Смесен хор „Петко Стайнов“ и е негова дългогодишна солистка. От 1999 г. до 2003 г. е диригент на Детски хор „Искра“. Като диригент в Хоровата школа Дора Кошева е участвала в много републикански и международни фестивали и конкурси в Гърция, Финландия, Чехия, Русия, Дания, Унгария и др.

Участнички в хор „Севтополис“ по време на фестивала „Лоренцо Де Медичи“

За кратко време хор „Севтополис“ се утвърждава в концертния живот на града и участва в национални и международни фестивали, като всяка година печели престижни награди и най-вече признанието на публиката. Участниците в хора са с различни професии, но ги обединява любовта към музиката. В репертоара на „Севтополис“ са застъпени различни музикални стилове, но основно място в него заемат източно-православните песнопения.

Петър МАРЧЕВ