Според предложението на КЕВР Стара Загора ще е с най-ниското увеличение в цената на водата след Пловдив

646
Заседанието на КЕВР за цената на водата

След проведеното днес открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стана ясно, че Стара Загора ще е с най-ниско увеличение в цената на водата след Пловдив.

От пресцентъра на КЕВР съобщиха за медията ни, че планираното увеличение от 1 януари 2020 г. за Стара Загора ще е с 0.97%, за разлика от други райони на страната – между 6 и 9.2%. Изчислено в пари, увеличението за жителите на Старозагорска област ще е с 3 стотинки на куб. м – от 2.96 лв. на 2.99 лв.

„Малкото увеличение в цената на водата означава, че ВиК – Стара Загора, си е изпълнило задълженията за инвестиции и качеството на услугите, заложени в представения пред регулатора 5-годишен бизнес план, установено след направени проверки“, коментираха от КЕВР. И въпреки огромните сметки за ток, които ВиК – Стара Загора, плаща – около 700 000 лв. на месец.

От КЕВР уточниха, че цените за отделните райони се изчисляват по формула, в която са включени индексът на инфлация и изпълнението (или неизпълнението) на бизнес плана на водните оператори. Целта е да бъде намерен баланс между стабилността на ВиК дружествата и интереса на потребителите. Цената на водата обаче не може да е по-висока от прага на социална поносимост.

От КЕВР съобщиха още, че водната инфраструктура в България е 90 000 км и според изчисленията им, за да се направи модернизация и да се спрат течовете, са необходими инвестиции от 11 млрд. лв., които не могат да бъдат осигурени само по европейски проекти.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г. ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември.

Против предстоящото увеличение на цената на водата се обявиха граждански организации, както и неуспелият кандидат за кмет на София Мая Манолова

Йовка НИКОЛОВА