Спомени от миналото и надежда за бъдещето белязаха половинвековния юбилей на ДЗУ

193

Половинвековна история празнува в края на миналата седмица бившата емблема на Стара Загора и България – фирма ДЗУ, създадена през ноември 1968 г. с Решение на Министерски съвет като Завод за периферни устройства. Фирма, на която ни завиждаха както от бившия СССР, така и от Силиконовата долина в САЩ. Фирма, която през 80-те години на миналия век е наброявала 10 000 човека персонал и годишен оборот от над 2 млрд. долара, но след демократичните промени – източена, разграбена и най-накрая приватизирана. Негов собственик през 1999 г. стана унгарският холдинг „Видеотон“ – един от 6-те най-големи доставчици в областта на електронното производство в Европа. „Видеотон“ успя да спре разграбването и опита да реконструира ДЗУ в успешно развиваща се компания, в която понастоящем работят 1200 старозагорци.

По време на тържественото честване на 50-годишнината на ДЗУ беше открита изложба на снимки и експонати от миналото на завода. Имаше празничен концерт с участието на Графа и ефирна заря, а кулминацията бе тържественото награждаване на ветерани и дългогодишни служители на ДЗУ.

Гости на празника бяха първият секретар и търговско аташе на посолството на Унгария у нас, вицепрезидентът на „Видеотон холдинг“ Михай Тункли, представителите на Съвета на директорите на ДЗУ, на банки, застрахователни дружества, фирми, ТПП, Община Стара Загора и др.

Сред наградените бе и инж. Анани Славов, един от първите кадри на ДЗУ, който започва работата си в завода на 1 януари 1969 г. и го напуска през 1999 г.

Признателност и уважение към труда и инженерния гений беше засвидетелствано към 14 ветерани на ДЗУ с над 40-годишен стаж в завода, част от които са сред живите му основатели.

Първи с плакет беше награден дългогодишният зам.-директор на ДЗУ по техническите въпроси Кръстьо Янев, който напуска завода веднага след демократичните промени, но след това в периода 1997-1999 г. отново се връща в управлението на фирмата. Това беше периодът, в който България и ДЗУ трябваше да получат милиони приходи от проекта „Нева“, но и до ден днешен мистерията около секретния на времето проект остана неразгадана. Много аплодисменти отнесоха и останалите наградени 13 ветерани, преминали през всички стълбички на йерархията, за да стигнат до началници на отдели и подразделения в ДЗУ.

Най-дългогодишният директор на ДЗУ след демократичните промени (по чието време бе извършена приватизацията) беше сред наградените на тържественото честване на 50-годишнината на ДЗУ. Вдясно от него е настоящият изп. директор Сашо Съйков

Най-силни те бяха за най-дългогодишния директор на ДЗУ след демократичните промени Иван Стаев (по чието време се извърши приватизацията на завода), който понастоящем е член на Съвета на директорите и в края на тази година му предстои пенсиониране.

В речта си вицепрезидентът на „Видеотон холдинг“ Мухай Тункли подчерта, че „колективът на ДЗУ като член на групировката „Видеотон“ – от производител на дискови запаметяващи устройства се трансформира в добре познат в Европа и света договорен производител, който не е изгубил нито един партньор или проект съобразно даденостите на пазара.

Старата слава на ДЗУ отдавна вече е в историята и тя никога няма да се върне – не толкова заради изгубени навремето пазари, колкото заради политическото убийство на завода, от който се пръкнаха не един или двама милионери. След половин век добрата новина е, че „Видеотон“ въпреки първоначалните трудности все пак успява да развива бизнес в Стара Загора със световни компании и да осигурява заетост на 1200 души.

Йовка НИКОЛОВА