Споделиха снимка на българин във Фейсбук 1.1 милиона пъти

95
Този кадър, направен на шега от троянчанката Павлета Тонова с позиращия на нея ловчанлия Йонко Петков за по-малко от 49 часа получили над 1.1 милиона споделяния във ФБ

Снимка, направена за шега край табелата на троянския квартал „Попишка“ на 12 януари около 16:00 часа, за по-малко от две денонощия се превърна в истински хит за социалната мрежа Фейсбук и достигна над 1 100 000 споделяния.

На нея позира гол ловчанлията Йонко Петков, който през далечната 1989-а бяга от България и получава политическо убежище в Нова Зеландия. Повод за емиграцията му става намерението да смени българското си име с турско в знак на солидарност с негови приятели, които били засегнати в онзи момент от т. нар. „възродителен процес“.

По онова време Петков се занимавал на професионално ниво с джудо и дори се състезавал за тогавашния отбор на МВР „Левски Спартак“. След като получил новозеландско гражданство, нашенецът завършил маркетинг в Австралия, оженил се за художничка от Плевен, двамата имат син – лекар, и дъщеричка – студентка по архитектура, които живеят в Палма де Майорка.

По телефона Йонко Петков, който в момента е на гости на родителите си в България, сподели, че снимката е направена съвсем спонтанно от негова позната, която живеела в Троян, след което я споделил на личния си профил в мрежата. „Не съм очаквал подобна реакция, останах изумен, след като видях каква „скорост“ набира и колко разнообразни са коментарите под нея. Надявам се, че местните жители на „Попишка“ са я възприели с чувство за хумор и като опит за популяризиране по нестандартен начин на някогашната балканска махала“, коментира 41-годишният мъж.

Христо ХРИСТОВ