Специалистът коментира: Прясната риба се познава по очите, хрилете и… ослузяването

123

Прясната риба на Никулденския пазар може да бъде разпозната по няколко признака. На първо място са очите. Те трябва да са бистри и леко изпъкнали, а не хлътнали и мътни. Ако са придобили сивкав цвят, това със сигурност означава, че рибата е престояла повече време на щанда.

Гл. ас. Георги Желязков от Катедра „Биология и аквакултура“ в Аграрния факултет към ТрУ – Стара Загора, сподели за медията ни още признаци на правилно съхраняваната и качествена риба: „При скоро уловената такава от всички видове хрилете са ярко червени, докато при съхраняваната по-дълго време те са кафеникави на цвят. Друг показател е ослузяването – колкото по-дълго се съхранява рибата, толкова повече слуз се отделя по тялото й. Този признак обаче изчезва, когато я измият.“

Когато рибата се продава охладена, тя задължително трябва да е покрита с лед. Така по изисквания може да бъде съхранявана не повече от 6 дни. Според специалиста при правилно съхранение реално качествата й се запазват два пъти по-дълго, тоест 10-12 дни.

Отглежданите шарани в садково стопанство нямат мирис на тиня

Замразената риба на пазара може да се съхранява до около 2 години при температура по-ниска от минус 18 градуса. Тя трябва да е специално глазирана с лед, за да не се окисляват мазнините в нея. Някои риби на пазара обаче са замразени доста преди Никулден. Причина за това е, че те достигат консумативния размер още в края на август-септември и ако продължат да се хранят, носят загуби. Именно тогава се прибягва към замразяването им. По-важно е обаче не кога е замразена, а дали е била размразявана и повторно замразена, което е забранено. Много от търговците обаче го правят, коментира още Желязков. Нарушението няма как да бъде установено без апаратура, но все пак стоката би трябвало да изглежда сравнително добре, целостта на кожата да не е нарушена, а очите и хрилете да са в добро състояние. Задължително при такава термична операция, каквато е замразяването, настъпват промени и във вкусовите качества. Месото става по-сухо и по-безвкусно, което се дължи на разрушаването на клетъчните стени и излизането на водата от тях.

По повод т. нар. „дефект“ на миризма на тиня при шараните гл.ас. Желязков уточни, че той идва от естеството му на дънна риба и пряко зависи от начина на отглеждане. При традиционните технологии на басейново гледане шаранът има досег до дъното и хранейки се от там, поема и микроорганизми от дънния слой и придобива съответно мирис на тиня. Ако шаранът не мирише на тиня, значи е отгледан в садково стопанство в мрежени клетки, потопени във водоема. При тази технология рибата няма досег с дъното и разчита само на храната, която стопанинът подава. По този начин не може да поеме от неприятната миризма на разлагащи се микроорганизми.

Най-сигурният начин да имате прясна риба за Никулден е да вземете жива риба от магазина.

Алекс БОЕВА