Специалисти и браншови организации с остри критики за новите текстове по Закона за движение по пътищата

182
Част от участниците в обсъждането

По инициатива на народните представители от ГЕРБ Борис Кърчев и Радостин Танев в зала „П.Р. Славейков“ на Община Стара Загора днес се проведе обществено обсъждане, касаещо новите текстове, разделящи настоящия Закон за движение по пътищата на три части – Закон за водачите на МПС, Закон за пътните превозни средства и Закон за движение по пътищата. В него участие взеха представители на транспортното министерство, членове на работната група, изготвила настоящите текстове, зам.-кметове, обществени организации в транспортния сектор и граждани. В рамките на дискусията депутатите и експертите от различните ведомства посочиха, че трите законопроекта са резултат от повече от 9-месечна работа на специалисти и неправителствени организации и отразяват в изчистен вид най-съществените нови моменти, които предстои да бъдат въведени в българското законодателство. Шефът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски напомни, че през последните 20 г. настоящият закон е претърпял редица изменения, което по думите му е създало хаотичност в прилагането му. От своя страна представители на обществени организации в транспортния сектор определиха новите текстове като писаници, които по същество съдържат морално остарели разпоредби и не отговарят на предизвикателствата и нуждите пред сектора.

Най-деен в критиките си към трите законопроекта бе Богдан Минчев от Института за пътна безопасност. Той изрази недоумение защо в новите законопроекти не е отпаднало изискването регистрацията на един автомобил да преминава през нотариус. „Навсякъде в Европа тази утежняваща процедура е отдавна премахната“, посочи Минчев. По думите му е необяснимо как в Закона за пътните превозни средства се въвежда забрана всеки собственик сам да извършва ремонт на собствения си автомобил. „Това са невиждани регулации. С тези текстове вие задължавате всеки шофьор да минава през сервиз за елементарни действия като смяна на гума или светлини.“. В отговор Дамян Войновски от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ посочи, че този вид обществени обсъждания целят да бъдат изчистени грешките. „Означава ли това, че ще са ви нужни още 9 месеца, за да прецизирате текстовете“, попита реторично Богдан Минчев.

Критики не липсваха и към Закона за водачите на МПС, който има за цел да регулира процеса по придобиване на правоспособност за управление на МПС. Йонко Иванов от Съюза на инструкторите заяви, че в текстовете липсва методика и призова те да не бъдат приемани.

В края на дискусията към дебата се присъедини и българският евродепутат от ЕНП Андрей Новаков, който измести фокуса на общественото обсъждане, насочвайки разговора към печално известния законодателен пакет „Мобилност“- 1 и 2, който предизвика острото недоволство на превозвачите у нас и който доведе до единна позиция на политическите сили в парламента. Новаков подчерта, че противопоставянето преди предстоящото гласуване на пакета на 24 май в ЕП е безпрецедентно. „Аз лично не помня подобно разделение сред представителите на отделните страни. Тук не говорим за политически семейства, а формиране на национални позиции. Оформила се е една линия от Варшава на изток, сред които и България, които категорично отхвърлят новите мерки, носещи името пакета „Макрон“, заяви Андрей Новаков. Българският евродепутат все пак уточни, че част от противоречивите текстове вероятно ще отпаднат преди гласуването, но за други лично еврокомисарят по транспорта Виолета Булц настоява. Темата предизвика широка обществена и политическа реакция у нас. Малко по-рано през деня лично премиерът Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря. Надеждите са, че в следващите дни реакцията на държавите от Източна Европа ще бъде взета предвид при окончателното гласуване на противоречивите текстове. В противен случай българският транспортен бранш е изправен пред реалната угроза да изпадне в пълна неконкурентоспособност спрямо западноевропейските си колеги.

Живко ИВАНОВ