Специализирани STEM конструктори ще обучават и забавляват младежите в „Тийн зоната“ на Стара Загора

65

Оборудването е дарение по програмата за социални инвестиции на „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, постави началото на специализиран клуб „СЪЗДАТЕЛИТЕ“, в който учениците от региона ще могат да подобряват знанията си в областта на природните и точните науки, развиването на инженерни умения, изследването на физичните закони и роботизираните механизми, както и техниките при конструирането и програмирането. В наскоро изградената „Тийн зона“ в библиотеката бе създаден STEM кът, който ще даде достъп на младежите до над 50 конструктора от различни научни области. Проект „СЪЗДАТЕЛИТЕ“ се осъществява с финансовата подкрепа на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

С демонстрационен урок, в който взеха участие деветокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, бе поставено началото на клуба по STEM конструиране. Гости на събитието бяха Иванка Сотирова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Стара Загора, Михаела Митева, отдел „Култура“ на Общината, преподаватели и приятели на модерното образование.

Инж. Тодор Колев, ръководител „Електрическа и КИП поддръжка“ на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ разказа за разнообразния ден и професионалните приключения на един инженер. „Изучаваме света чрез игра – и децата, и възрастните – и е важно да не спираме да бъдем отворени за нови идеи и интересни концепции“. IT специалистът и графичен дизайнер в библиотеката Дилян Балкански демонстрира специалните конструктори – програмируеми роботи, механични товароподемници, соларни двигатели, електрически схеми и много други.

Заниманията на клуб „СЪЗДАТЕЛИТЕ“ ще се водят от специалисти в съответните научни области. За включване е нужно предварително записване чрез имейла на „Тийн зоната“ – teen@libsz.org, или на тел.: 0884 477 151. Първата среща на „СЪЗДАТЕЛИТЕ“ ще се проведе на 16 октомври 2019 г. (в две сесии от 11:00 и 15:00 часа) като част от инициативите по повод „Европейската седмица на програмирането“. Графикът на следващите занятия ще бъде публикуван на сайта и на Фейсбук страницата на библиотеката.

„STEM концепцията (в превод – Наука, технологии, инженеринг и математика) е световно призната като метод, който успешно съчетава точните науки с изкуството, като позволява на учениците да излизат от рамките на традиционното обучение. Горди сме, че имаме възможността да предоставим на младежите от региона на Стара Загора да станат част от тази програма,“ коментира Надя Синигерска-Бохорова, Мениджър КСО на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

По-рано тази година Старозагорската библиотека „Захарий Княжески“ откри специализирана „Тийн зона“, в която посреща младежите от града. Пространството разполага с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, подходящи и интересни за младите посетители и разполага с отлична интернет връзка. Зоната е домакин и на разнообразни занимания, и събития за младежи. Тя е дарение от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Компанията изцяло осигури ремонта и оборудването на залата по своя социален проект „Енергия за библиотеката“.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ от години подкрепя най-голямата библиотека в област Стара Загора. Компанията подпомага обогатяването на библиотечния фонд и подобряването на материалната база, като регулярно дарява нови заглавия на известни чуждестранни и български автори, компютърна техника и абонаменти за специализирани издания.

(СН)