Специализантка на „Комеди Франсез“ дебютира с поетичен сборник в родна Стара Загора

83
Младата поетеса Димка Делчева избра да представи дебютната си стихосбирка в култовата Къща на арх. Христо Димов в Стара Загора, която е в съседство с родния дом на Веселин Ханчев

Специализантка на знаменития La Comedie Francaise и дипломиран режисьор от университета във френския град Лил избра да се завърне в родната си Стара Загора, за да представи на 1 август от 19 часа пред приятели и почитатели в Града на поетите и липите дебютната си стихосбирка. Домакин на проявата е Къщата на арх. Христо Димов, която е в съседство с родния дом на Веселин Ханчев и някогашната болница на родителите, където десетилетия наред се помещаваше уникалният Музей на литературата. Възпитаничката на старозагорската гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ Димка Делчева е сред първите членове на кръжока „Млад писател“, основан от писателя Димитър Никленов, първите си стихове публикува в клубното списание Teens paper. Още като тийнейджърка участва в постановките на франкофонския театър при гимназията и дори печели първа награда за образа на Малкия принц. Кръстила е дебютната си стихосбирка „Огледалото на спящата тишина“, където е събрала помежду кориците и 49 свои творби, оформени в три цикъла: „Огледалото“, „Тишината“ и „Отражението“. За илюстрациите е прибягнала до помощта на своите съученици от гимназията Божидара Гидикова, Дана Димитрова и Светлозара Метларова.

Момент от подготовката на премиерата – Димка и съученичката й Севил Вахид готвят и музикално-танцова изненада

Успоредно с писането на стихове Димка е създала и първата си пиеса „Помощ! Ще се омъжвам!“, която се надява да види в скоро време и на френска, или българска сцена. До няколко месеца й предстои да завърши магистратурата си по специалността „Режисура и драматургия“ в град Арас. Там е част от екипа на кукления театър Teatrre du Hazard, в който развива писането си за куклен и драматичен театър, кукловодство и режисура.

Христо ХРИСТОВ