Спасител, блудствал с момиченца в басейн, отърва затвора

136

Спасител от Стара Загора, задържан през лятото на 2018 г. по обвинение, че е блудствал с две 9-годишни момиченца, се размина с ефективен престой в затвора.

37-годишният висшист Иван К. И. е признал изцяло вината си по повдигнатото му обвинение и се е възползвал от съкратено съдебно производство, с което автоматично е намалено наказанието му с 1/3.

Съдът се е позовал за условната 3-годишна присъда на изразеното от мъжа съжаление за стореното от него, както и на добрите му характеристични данни, според които ефектът на наказанието можел да бъде постигнат и без да влиза зад решетките. Постановен е максималният възможен отлагателен срок от 5 години, като извършителят на престъплението ще трябва да заплати 2 749 лв. за направените разноски по досъдебното производство.

Иван К. И. беше арестуван, след като на 2 август м.г. буквално пред очите на родителите на двете момиченца се задоволявал, наблюдавайки и опипвайки под водата половите им органи. Наложената му тогава постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ остана непроменена месеци наред с аргумента, че може да се укрие от правосъдието, тъй като възнамерявал да замине за чужбина, където си бил намерил работа пак като воден спасител.

С условна 3-годишна присъда се размина и още един задържан за два случая на блудства с 11- и 9-годишни момиченца през есента на 2017 г. пълнолетен старозагорец, който ще трябва да заплати на майката на по-голямата си жертва 8 000 лв.

Наказателният кодекс предвижда за подобни случаи на блудства затвор от 5 до 20 години.

Христо ХРИСТОВ