Спасители от 3 града търсят изчезналите под връх Ботев старозагорци

4113
Обявеният за издирване Андриан Пенчев

Днес следобед беше открит само автомобилът, с който са потеглили към върха Атанас Пенчев и 17-годишният му син

Намерен е лекият автомобил на обявените за издирване в района на старопланинския връх Ботев баща и син Атанас и Андриан Пенчеви от Стара Загора, съобщиха запознати с хода на спасителната операция в планината.

42-годишният Атанас и 17-годишният Андриан са потеглили за върха във вторник (4 февруари), оставили са си автомобила „Форд Фокус“ в района на местността Паниците, след което са поели пеша към крайната цел. Обявени са за издирване на 6 февруари, когато майката Ваня Гичева е позвънила на телефон 112 със съобщение, че няма връзка с близките си.

За последно тя се е чула с тях към 16:00 часа на 5 февруари, разговаряла е съвсем за кратко със сина си, от него разбрала, че са се изтощили батериите на мобилните телефони. Двамата са престояли няколко часа в заслона при връх Ботев, откъдето са тръгнали да слизат към подножието на планината към 8:30 часа сутринта. Заедно с тях са били още двама младежи от Стара Загора. Според хижаря Георги Стойков Атанас и Андриан не са били облечени и екипирани достатъчно добре за сезона.

По думите на Ваня Гичева с нея в четвъртък се е свързал един от спътниците на изчезналите й близки, представил се с името Деян Ангелов и дори й изпратил снимка на бащата и сина. Според него групата се разделила, защото присъединилата се двойка вървяла твърде бавно.

„Времето в четвъртък в района е ужасно, духа страхотен вятър, температурата е минус 19 градуса, има много сняг и навявания“, коментира Стойков. От централата на планинските спасители отказаха какъвто и да било коментар за хода на издирването, в което са се включили няколко екипа от Пловдив, Карлово и Калофер.

Дългогодишни планинари се надяват Атанас и Андриан да са се добрали до един от двата заслона в близост до мястото, където са били видени за последно, и да са се укрили там.

Бащата и синът не са организирали туристи, за пръв път са пробвали да изкачат връх Ботев преди Нова година, но не успели, уточни Ваня Гичева.

Тя и Атанас работят в старозагорската текстилна фабрика „Наталия“, синът им е ученик в Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ в Стара Загора.

Към 16:00 часа в четвъртък все още нямаше официално информация за развоя на спасителната операция. В нито една от близките до върха хижи не са пристигали туристи, отговарящи на описанието на издирваните.

Христо ХРИСТОВ